Спиране на достъпа на претоварени камиони в пристанищата по река Дунав и Черно море. Това обсъдиха заместник-министрите на транспорта и съобщенията Анна Натова и Димитър Недялков с представители на държавните и частни пристанищни оператори в страната.

Мерките целят да подобрят безопасността на движението по пътя и опазване на транспортната инфраструктура.

Водят се разговори с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за използване на вградените в пътищата кантари на тол системата за контрол на спазването на максимално разрешеното тегло товари.

Недялков заяви, че данните към момента показват, че около 40% от камионите по пътищата са претоварени. При допустима маса от 40 тона през тол кантарите, които в момента работят в тестов режим, преминават превозни средства с тегло 60 тона.

Двамата зам.-министри бяха категорични, че при предстоящите единни действия за операторите на пристанищните терминали няма да има негативни икономически последици.

Предстои да бъде изготвен документ за взаимно партньорство между Министерството на транспорта и съобщенията и всички пристанищни оператори в страната.