Спортът и в древността, а и сега, има за цел да развие силата и ловкостта на човека. Именно това откроява изложбата "Спортът в антична Тракия", която се открива в Археологическия музей при БАН във връзка с избора на София за Европейска столица на спорта през 2018 г. Изложбата показва мястото и ролята на спорта в тракийското общество, населявало българските земи в предримския и в римския период.

Директорът на Археологически музей доц. д-р Людмил Вагалински представи сбирката с думите, че още в древността спортът е бил задължителен елемент за изграждането на хармонична развитата личност. По-различното е, че през Античността тракийците са спортували голи, а спортистите не са се разделяли на тегло.

"Спортът по време на Античността е бил и доста брутален, груб за времето си", посочи доц. Вагалински.

Изложбата проследява навлизането на спортната култура в ежедневието на древните траки. С включването на траките в земите на Римската империя спортните прояви започват да заемат все по-важно място в живота на траките. Релефите, каменните надписи и изображенията на керамичните съдове демонстрират установяването на традиции в организирането на спортния живот и провеждането на състезания в различни дисциплини.

Сред акцентите на изложбата са железни стригили, златен пръстен с печат с изображение на атлет от края на V в. Пр. Хр., сферичен бронзов съд, мраморна глава на атлет-панкратиаст от Алмус (Лом) и други.

На въпрос на news.bg имало ли е участие на жени в спорта, Вагалински отговори, че има много малко сведения за жени аристократки, които са участвали в състезанията.

Гл. ас. д-р Петя Георгиева коментира, че има много малко открити и запазени предмети от тази епоха.

Тя обясни, че младежите от Античността чрез спорта са били обучавани да бъдат победители във войните и добри поданици.

Има сведения от античната епоха, че във Филипопол, днешен Пловдив, са организирани редица тракийски игри. "Изложбата нямаше да се осъществи благодарение на подкрепата на Министерството на културата и 15 музея от страната. Това са Националния исторически музей, Етнографския музей, РИМ Кюстендил, РИМ Ловеч, Регионален исторически музей Пловдив и други", изрази благодарността си д-р Петя Георгиева.