Хиляди столичани и гости на града се включиха във велошествие и велокарнавал, отбелязвайки фактическото настъпване на пролетта. От сутринта площад Народно събрание е изпълнен с желаещи да участват и да подкрепят колоездачите по пътя им до Южния парк. Участниците са над 1100, а с включилите се към събитието в Южния парк - няколко хиляди.

"Столична община и София - Европейска столица на спорта ще продължат усилията да предоставя повече шансове на гражданите и гостите на града за здравословен и активен начин на живот", коментира председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, давайки старт на събитието. 

Колоната велосипедисти е водена от олимпийските легенди Йордан Йовчев и Евгения Раданова и участничката на Олимпиадата в ПьонгЧанг Теодора Пенчева. До специална озвучената карнавална платформа бе световната и европейска шампионка Християна Тодорова.

От площад Народно събрание колоната се изви покрай националния стадион и Перловската река, после по бул. Витоша стигна до голямата поляна в Южния парк. Там колоездачното множество се сля с хилядите столичани излезли на въздух.

На специално изградена сцена и покрай нея са организирани забавни игри, състезания за децата с МТБ ХСО, еко надпревари за малчугани и анимация, тестове на велосипеди и на продукти за активен живот, весели състезания, концерти, танци, викторини и забавни игри с награди.

Събитието се организира за втора поредна година от София - Европейска столица на спорта, Център за градска мобилност и Столична община под мотото "София кара колело".

Проявата е част от кампанията на Столична община "Мисли чисто", в която известни хора - общественици, спортисти, музиканти, приемат предизвикателството в рамките на ден или седмица да слязат от собствения си автомобил и да се возят с градския транспорт, като междувременно споделят своите впечатления в собствените си социални канали с единен хаштаг.