Столичани от квартал "Красна поляна" отново протестират срещу така наречените "Виетнамски общежития", съобщава БНТ. Оплакват се от непрекъснатото изгаряне на отпадъци, постоянни набези и отделянето на азбест от сградите, който е канцерогенен.

Протестът е насрочен за 19 ч. днес на кръстовището между бул. "Никола Мушанов" и улица "Добротич" и ще бъде подкрепен и от жителите на квартал "Западен парк". Протестното шествие се очаква да блокира за кратко движението в района, докато стигне до бул."Вардар".

Жителите на "Красна поляна" твърдят, че голяма част от проблемите им със мръсния въздух са заради обитателите на виетнамските общежития. Настояват Столичният общински съвет да определи краен срок за премахване на сградите и да състави план за усвояване на терена. Протестиращите смятат да се обърнат и към омбудсмана Мая Манолова.

В "Красна поляна" пак протестираха срещу Виетнамските общежития

В "Красна поляна" пак протестираха срещу Виетнамските общежития

Незаконното гето в квартала

Кметът на "Красна поляна" Иван Чакъров коментира, че до 2020 г. всички сгради, част от виетнамските общежития трябва да бъдат разрушени. Според него, хората имат основателни причини да протестират, тъй като комплекса е сред основните замърсители на въздуха. 

"След много срещи и комисии, сме поели ангажимент заедно със Столичната община, поетапно да решим този проблем, който наистина е много сериозен и от много години. Съборихме както знаете вече три от блоковете. Предстои тази година през лятото да махнем и 12-ти блок", обясни Чакъров.

Освободените терени, "са предназначени за жилищно строителство, мисли се, може би ще бъдат продадени, има интерес от инвеститори, например има интерес от един от инвеститорите за голям супермаркет, зависи от инвеститорския интерес", коментира кметът.

Той допълни, че няма да се строят жилища за социално слаби, "за да не ни обвинят, че премахваме едни такива жилища, за да създадем едно такова друго гето".

"Обещаваме 12-ти блок да бъде съборен. До 2020-та година обещаваме да бъде категорично разрешен проблемът с виетнамските общежития, но пак казвам, много зависи и от намирането на подходящи терени и обособяването на такива жилища, където редовните наематели да бъдат настанени", добави Иван Чакъров.