Над 44 милиона лева инвестира Столична община в по-чист въздух чрез подмяната на стари печки.

Над 37 милиона лева са европейски финансиране и над 6 милиона лева са национално съфинансиране. С парите ще се подменят отоплителните уреди на 15000 домакинства с екологични.

В рамките на проекта ще се проведе разяснителна кампания сред населението за възможностите за подмяна на печките на твърдото гориво. Ще се проведе проучване сред потребителите на такива печки и готовността им да ги сменят с екологични. Проектът се реализира с подкрепата на ОПОС.

Подменят старите печки на близо 15 000 домакинства в София

Подменят старите печки на близо 15 000 домакинства в София

Софиянци могат да кандидатстват до 20 август

57000 домакинства в столицата се отопляват на твърди горива, по думите на общинската съветник Лорита Радева. Основният виновник за замърсяването на въздуха в София за фините прахови частици, източник на които са именно печките на твърдо гориво. Настоящият проект ще се изпълнява в два етапа, отчете Радева. 55 срещи с гражданите ще се проведат в рамките на проекта, каза още тя.

Първият етап приключва през май 2021. След това започва вторият етап за смяна на печките. Старите печки ще бъдат дадени за рециклиране, а средствата ще се ползват за облагородяване на градската среда. 52% са склонни да минат на климатик. 39% искат да минат на пелети и 9% са готови да минат на газ. За момента има към 300 подадени заявления.