Няма правила за движението на електрическите тротинетки и Столичната община няма никакъв контрол върху придвижването с подобни превозни средства. Това заяви пред БНР Елица Панайотова, координатор на общинския проект "Зелена София".

Няма нормативна уредба за движението на електрически тротинетки

Няма нормативна уредба за движението на електрически тротинетки

Пускането на електрически тротинетки е прибързано и създава предпоставки за инциденти

Представители на Столичната община, МВР и обществени организации ще обсъждат промени в Закона за движение по пътищата. "Зелена София" са готови с предложенията си за поправки.

"Ние сме заложили изисквания - като това да се паркират в центъра електрическите тротинетки на определените места. Също така да се движат с ниска скорост в паркове и в пешеходни зони. Да не се движат по тротоари, да се движат по велоалеите, където ги има маркирани и също така да спазват правилата за движение и придвижване, каквито са и за велосипедите", каза Панайотова.

ДАЗД иска регулация за електрическите тротинетки

ДАЗД иска регулация за електрическите тротинетки

Заради зачестилите инциденти с тях

"Екипи и на МВР, и на Държавната агенция за безопасно движение по пътищата работят по текстове, които да влязат в редакция на Закона за движение по пътищата и идеята е тези текстове да са готови есента, септември месец да могат да бъдат внесени, разглеждани и одобрени", посочи още тя.

Архитект Петя Донева от сдружение "Велоеволюция" смята, че общината може бързо да въведе регламент с промяна в общинска наредба. От сдружението приветстват пускането на движение на електрически тротинетки по велоалеите.

Пуснаха електрически тротинетки под наем в София

Пуснаха електрически тротинетки под наем в София

Таксата е по 0,30 лв./минута каране