В София вече се отдават електрически тротинетки под наем.

От днес започва работа първата частна компания, която предоставя скутери за споделено ползване.

"София като град е от първите, които преди масовото навлизане на тези алтернативни превозни средства, осигурихме места за тяхното паркиране. Към момента са маркирани 58 паркоместа", изтъкна кметът Йорданка Фандъкова, която присъства на пускането на първите тротинетки в града.

Тя уточни, че за осигуряване на безопасност общината е поставила условия за скоростта - до 5 км/час в парковете, да се спира движението в пешеходните зони като бул. "Витоша", както и да има ред в паркирането.

Столичното ВМРО предлага правила за е-скутерите

Столичното ВМРО предлага правила за е-скутерите

Контрера иска да се въведе услуга за наем чрез мобилно приложение

В столицата ще бъдат обособени общо 200 места за паркиране на е-тротинетки, велосипеди и двуколесни.

Фирмата, осигуряваща тротинетките, призовава гражданите, които възнамеряват да се възползват от новата услуга, винаги да се возят отговорно, да носят каска, да спазват законите за движение и ограниченията на скоростта, да се придвижват само в определените зони, да паркират правилно извън обозначените пешеходни пътеки, служебни рампи и метростанции и да бъдат отговорни към автомобилите, пешеходците и другите участници в движението.

За да използват услугата Lime, потребителите трябва да изтеглят приложението, налично за Android и iOS, да намерят свободна тротинетка на картата и да я отключат чрез натискане на бутон и QR код. Отключването на Lime струва 1,50 лв., след което се таксуват по 0,30 лв. за всяка минута каране.