Столична община продължава и през 2020 г. своята програма за финансово подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от ин витро процедури с донорски яйцеклетки, съобщават общината. 

Програмата стартира по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова от 2015г. и по нея ежегодно се подпомагат жени с репродуктивни проблеми.

Децата, родени в резултат на тази инициатива вече са 13, а още няколко двойки са на път да станат родители, благодарение на донорската програма.

Досега Столична община е финансирала ин витро процедурите в размер на общо 114 926 лв. 

Столичната община продължава и инициативата за прегледи за рак на млечната жлеза. Над 21 000 жени са преминали профилактични прегледи в скрининговата програма.

До момента по програмата са прегледани и изследвани общо 21 800 жени. Включени са жени, работещи в общинските училища, детски градини и ясли, комплексите за детско хранене културните институти и заведенията за социални услуги, както и в общинските транспортни дружества.

Профилактичните прегледи ще бъдат извършвани в 7 болници - Първа АГ болница "Св. София", Втора АГ болница "Шейново", Университетска Първа МБАЛ "Св. Йоан Кръстител", СБАЛОЗ-София, Четвърта МБАЛ, Пета МБАЛ и ДКЦ 12.

За продължаване на скрининговата програма са предвидени 100 000 лв. от бюджета на Столична община. Извършва се клиничен преглед, ултразвуково изследване и рентгенография при медицински показания.