София чества 140 години от освобождението си с молебен в църквата "Света Неделя", който беше отслужен от Българския патриарх Неофит, съобщава БНТ. След това се проведе литийно шествие, което премина покрай паметника на Генерал Гурко, този на Цар Освободител и приключи пред паметника на Българския опълченец.

"Вечна и блажена да бъде паметта, да пребъде даруваната ни от Бога пролята кръв, българска свобода и още повече да се задълбочава българското духовно единство", каза по време на службата българският патриарх.

"Всяка година, в първите дни на Новолетието, нашата красива столица и престолен град София отбелязва едно от най-паметните събития в своята хилядолетна и изпълнена с превратности история - освобождението си от вековното иноверно иго и полагане началото на своя нов, обновен и свободен живот", каза патриархът в словото си след молебена, съобщава БГНЕС.

Той отбеляза, че в този паметен ден не само софиянци, но и всички православни българи отново свеждаме чела пред подвига на стотиците и хиляди свидни жертви: руски, български, финландски, румънски, беларуски, украински и други воини, дали живота си за свободата, на която продължаваме да се радваме и днес.

На честването присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-кметът Тодор Чобанов и десетки граждани, които дойдоха да поднесат цветя и венци, да благодарят и да се помолят за загиналите за свободата на града. Цветя и венци бяха поднесени и от името на президента Румен Радев и много депутати.

Преди паметника, който е точно зад Централния военен клуб, бяха припомнени събитията от преди 140 години, за да се стигне до днешния ден, който отбелязва свободата на София, която пет века е в оковите на чужда власт.

След благодарствения молебен днес кметът на града с Йорданка Фандъкова честити празника на всички софиянци. "Преди 140 години нашият град е бил освободен от смели хора, от хора, които заедно с нашите съграждани са воювали за свободата", каза пред журналисти тя и отбеляза, че сега остава ние да пазим свободата и да развиваме града си.

Столичният градоначалник не пропусна да благодари и на патриарх Неофит за прекрасната служба и реч. "Българският патриарх Неофит винаги се моли за нашия град и съм изключително благодарна за това, което той прави и разбира се всички духовници в града", подчерта Фандъкова.

"Днес е един от най светлите дни в историята на нашия град. София живее в деветото си хилядолетие и в нейната наистина изключително дълга и богата история има няколко особено светли мига и това е този миг на свободата. След пет века чужда власт, след много страдания, много тежки моменти в нейната история точно преди Рождество на 23 декември по стар стил, на 4 януари нов стил, преди 140 години, нашият град е освободен. Като по чудо не го застига съдбата, която са му планирали да бъде опустошен, опожарен. Софийските първенци, които са били арестувани, не са били депортирани", разказа заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов.

В случая бързата реакция на руските войски, които проникват светкавично в града и съпротивата на западните консули, които са отказали да го напуснат, както и волята на жителите на града, водят до неговото освобождение през 1878г.

Посланикът на Руската Федерация в България Анатолий Макаров отбеляза, че за него е голяма чест да представя Русия на днешните тържества, посветени на 140-годишнината от Освобождението на град София от османското иго.

"Събитията от преди 140 години са били не подарък, а заслуга резултат от дълга и кръвопролитна борба за свобода, за правото на България сама да определя своята съдба. Тази борба не би била възможна както без българските будители и опълченци, така и без самоотвержените руски воини, поставили на карта най-скъпото живота си, заради бъдещето на братския български народ", обясни посланикът.