Стотици граждани почетоха с цветя и венци 140-годишнината от смъртта на поета-революционер Христо Ботев в Борисовата градина. Военни от представителния Гвардейски духов оркестър отдадоха почести пред подвига на поета-революционер.

Ученици от столичното 21-во СОУ „Христо Ботев” също поднесоха цветя и сведоха глава пред съкровената изповед на патрона си: „Тоз, който падне в бой за свобода – той не умира”.

По време на церемонията заместник-кметът Тодор Чобанов произнесе тържествено слово. В него той отбеляза, че отново е 2-ри юни - денят, в който се събираме пред паметника на човека, поета, революционера, журналиста, величавия и гениален Христо Ботев.

„От сенките на историята той се надига като чутовен исполин, който заедно със стотици знайни и незнайни герои разпалваше огъня на свободата”, заяви Чобанов и отбеляза, че безсмъртието на героите се ражда не в майчината постеля, а в планината – на връх Вола – българската голгота.

Христо Ботев знаеше, че трябва да поеме своя поход към безсмъртието, за да покаже на Европа и света, че българския народ заслужава свобода. Със своята саможертва той и героите на българската революция изкупиха греха на робството в душата на цял един народ и го поведоха към неговото национално прераждане”, посочи още Тодор Чобанов. Той каза още, че малко държави са се надигали многократно от пепелта като нашата и такова световно чудо изисква своя Ботев, Левски, светци и герои.

Да им се поклоним днес и да ги носим винаги в сърцата си”, призова заместник-кметът на столицата. Ботевата чета поема от Румъния към България, за да подкрепи освободителното движение, а на 20-ти май в 1876 г. е последното сражение, при което поетът-революционер е пронизан с куршум в челото.

Цветя и венци бяха поднесени от представителната Гвардейска част, от името на президента Росен Плевнелиев, от институциите на Народното събрание, Министерство на отбраната, Столична община, от името на началника на Военна академия „Г. С. Раковски” , който лично присъства на церемонията по отбелязването на годишната, както и от партиите НФСБ и ВМРО, БСП, ГЕРБ и други. По време на церемонията присъстваха много родолюбиви граждани.

Точно в 12.00, когато бяха пуснати сирените в памет на Ботев спря и движението на централните софийски улици и булеварди.