Тази сутрин в Нова ТВ Петър Стоянович заяви, "Не са ми предлагали, само са ми намеквали, че нещо може да се направи". Той допълни, че е сигурен, че и други негови колеги са получавали такива предложения. Стоянович не потвърди също дали намеците са били точно за тази сграда в София, както и че не може да се сети кой е бил човекът, отправил предложението.

Забравил е, тъй като при 20-30 посетители на ден, един министър не може да помни всички подробности. Според Петър Стоянович обаче държавата може да се справи с проблеми като този. Стоянович не помни кой му е намеквал за казуса с "Двойната къща".

Стоянович отрече тази сутрин в ефира на Нова телевизия по време на мандата да са му предлагали подкуп, за да се събори "Двойната къща" в София. Преди дни обаче излезе точно обратното твърдение, като подкупът му бил предложен, за да се отмени статутът на емблематичната сграда-паметник на културата.

През почивните дни багер събори сградата на бул. "Васил Левски" преди живата верига от граждани да успее да го спре. Служебният министър на културата съобщи, че е имал проблеми и с други паметници на културата, макар че през трите месеца управление не е променил нито един статут.

Оспорват в съда разрушаването на 110-годишната „Двойна къща”

Оспорват в съда разрушаването на 110-годишната „Двойна къща”

Атакуват решението за отмяна на статута й

Бившият министър на културата Петър Стоянович призна пред БТВ, че преди четири години са му предлагали подкуп, за да промени статута на културния паметник в идеалния център на града.

Представител на инвеститор се срещнал с Петър Стоянович по времето, когато той е министър в кабинета на Пламен Орешарски и му е предложил 100 000 лева, за да бъде съборена къщата. Тогава министърът отказал, но не помни подробности от срещата, "Подобни оферти винаги е имало и ще има. В момента, в който подобни сгради умират, умира нещо от нас, умира историята на България, на София", коментира Стоянович в БТВ.

"Подписът на министъра не е най-важното, защото, ако той не го подпише - значи не е съгласен с един куп хора специалисти", коментира служебният министър на културата Рашко Младенов. Камарата на архитектите се обяви срещу практиката да се разрешава преизграждане на старините, защото при процеса се губи автентичността им.

Миналата година с подписа на Вежди Рашидов има 8 отнети статута на недвижими културни ценности, включително и на "Двойната къща". Към момента няма открити нови процедури за отнемане на статут на недвижимо културно имущество.