Мащабен протест подготвят жителите на Стрелча срещу бившия кмет Иван Евстатиев, който е обвинен за изнасилване на 16-годишно момиче в града. Акцията е ден преди поредното заседание на районния съд в Панагюрище. Бившият кмет иска да бъде пуснат под гаранция, съобщи bTV.

След като Евстатиев бе задържан и обвинен в изнасилването на 16-годишно момиче, той получи инсулт в ареста и бе настанен в болницата в Пазарджик. Днешният митингът е насрочен за 17.30 часа, а делото ще се разглежда утре на обед.

Според гражданите, върху съда и прокуратурата се оказва огромен натиск Евстатиев да бъде освободен, като се изтъкват здравословни причини. Хората смятат, че акцентът умишлено се подменя от престъпното деяние към здравословното състояние на Евстатиев, като болката и последиците от изнасилването остават за сметка на момичето и нейното семейство, стана ясно от репортажа.

Протест ще има и в петък пред сградата на съда в Панагюрище, когато съдът трябва да вземе своето решение да освободи ли Евстатиев, или да потвърди мярката "задържане под стража". Родителите на пострадалото момиче също ще участват в протеста.

Скандалния казус измества целта - повече се говори за здравословното състояние на Иван Евстатиев, убедени са хората.

"Вярвам в съдебната система, че ще прикове с цялата строгост на закона извършителя на деянието", заяви бащата на момичето. Той разказа в какъв ужасяващ вид се е върнало детето у дома си и че е започнала да разказва откъслечно за станалото едва след разговори с психолози.

Запитани дали бившият кмет наистина е толкова болен, някои от протестиращите възкликнаха: "Как болен, артист от класа! Стефан Данаилов ръка ще му целува. За 10 дена фана сичките болести, описани в медицинските книги". Хората от града са подготвили и плакат: "В Стрелча няма място за насилници. Евстатиев - вън".