До края на годината трябва да приключи строителството на язовир "Луда Яна" и пречиствателната станция за питейни води към него. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова на редовния парламентарен контрол.

Тя посочи, че към момента активно се изпълняват строително-монтажни работи по обекта и целия комплекс трябва да бъде готов в следващите три месеца.

От МРРБ припомнят, че това е вторият нов язовир за питейни нужди, изграден в държавата за последните 30 години. Той ще гарантира водоснабдяването на Панагюрище и региона. През 2019 г. завърши строителството на язовир "Пловдивци" и пречиствателна станция за питейни води към него, който бе първият подобен обект, изграден след демократичните промени.

Започва строежът на язовир "Луда Яна" в Панагюрище

Започва строежът на язовир "Луда Яна" в Панагюрище

Строежът се отлага 16 години

Коритарова съобщи и че близо 15 млн. лв. са осигурени от ведомството от 2022 г. досега за решаване на проблема с водната криза в Омуртаг. Тя припомни, че през 2022 г. е подписано споразумение между МРРБ и общината за финансиране в размер на малко над 1,3 млн. лв., с което е изпълнен етап I от проекта за "Реконструкция на водопроводи от водоснабдителни зони към напорен водоем "Ниска зона". В инвестиционната общинска програма са включени два приоритетни проекта на Община Омуртаг. Те са за втори и трети етап от реконструкцията на водопроводи от водоснабдителните зони към напорен водоем "Средна зона". За двата проекта са сключени споразумения между МРРБ и общината на 22 юли, а финансирането е за около 13,7 млн. лв. Министърът Коритарова отбеляза, че все още в МРРБ не са постъпили искания за авансово плащане по двата проекта. "Няма как да се ангажираме със срокове по изпълнение на тези проекти, тъй като ангажиментът на МРРБ е сключване на споразумение с общината. Реализацията на проектите, избор на изпълнител и сроковете за изпълнение на строителството са в правомощията на общинската администрация, поясни тя.

Министърът информира и че движението на тирове през прохода "Петрохан" през зимния сезон ще бъде спряно, за да не са предпоставка за задръствания и да не се повишава пътният травматизъм.

Протест на жители на село Бързия срещу пускането на тирове през "Петрохан"

Протест на жители на село Бързия срещу пускането на тирове през "Петрохан"

Заради ремонт на пътя Мездра - Ботевград

Предприети са мерки за почистване на прохода и извозване на отпадъците от паркинги и отбивки, които се формират от увеличения трафик. Предвижда се доставка и монтаж на още шест бетонови съда за смет.

Относно състоянието на пътя Русе - Велико Търново тя изрази мнение, че предложението за увеличаване на броя на лентите е нецелесъобразно и посочи, че разширението ще се постигне с изграждането на автомагистрала "Русе - Велико Търново". В момента Агенция "Пътна инфраструктура" работи по проектирането и изграждането на аутобана с дължина 132 км. Наличието на автомагистрала "Русе - Велико Търново" ще намали пътнотранспортните произшествия и травматизма. Тя съобщи още, че за периода 2017-2022 г. са ремонтирани 47,5 км от пътя в 4 негови отсечки.