Държавата ще се намеси по-сериозно в решаването на водния проблем на Омуртаг с всички законови норми, ако набелязаните краткосрочни мерки не дадат резултат. Това заяви министърът на регионалното развитие е благоустройството Андрей Цеков.

Той посочи, че е решен проблема с водопровода, довеждащ вода от яз. "Ястребино". До гр. Омуртаг може да се подава вода от порядъка на 15 до максимум 30 л/секунда. За да стигне водата до гражданите община Омуртаг трябва да ремонтира помпените станции. Това ще стане до 10 август, поясни Цеков.

Управителят на ВиК - Търговище инж. Явор Миланов посочи, че е реалистично водоподаването в Омуртаг да бъде възстановено до 10 август. В момента в града се подава питейна вода от 16:30 часа за 4 часа на денонощие. При постъпване на количество от 15-30 л/сек от яз. "Ястребино" жителите на Омуртаг ще имат вода през деня, а ще се спира през нощта. Очаква се това да се случи след провеждане на всички мероприятия по тестване на първи подем, втори подем и висока зона, допълни той.

Министър Цеков посочи, че МРРБ има сключено споразумение с община Омуртаг за подмяна на вътрешна водопроводна мрежа на стойност 2,6 млн. лв. без ДДС. По думите му 50% от сумата е преведена и със средствата се ремонтират водопроводи в ниската зона на града. Той увери, че общината може да кандидатства за останалата част от финансирането след като приключи първия етап от предвидената работа.

Регионалният министър подчерта, че безводието, особено за Северна България, е много сериозно през летния сезон. Като причина за него той определи хроничния недостиг на инвестиции във ВиК отрасъла. И допълни, че темата не може да бъде решена без преосмисляне на националната политика в областта на ВиК и без привличането, включително, и на частни инвестиции.

В момента засегнати от режим на водоподаването са общо 78 000 жители в 41 общини в страната.

Омуртаг още чака водата си след поредните пътни блокади

Омуртаг още чака водата си след поредните пътни блокади

БВИК Холдингът възобнови изпитването с вода на водопровода