Водата от пречиствателна станция за питейни води (ПСПВ) "Ястребино" стигна до Омуртаг около 17:00 ч. на 29 юни 2023 г., съобщиха от гражданско обединение "Вода за Омуртаг".

Водопроводът Ястребино-Омуртаг е изпробван с вода с помощта на иновативни технологии на ВиК-Търговище. Водните проби са завършени след 33 дни интензивна съвместна работа на структурите на водоснабдителното дружество в Омуртаг, Попово, Антоново и Търговище и неправителствената организация.

Главният инженер на ВиК-Търговище и ръководител на работата по пробите на трасето Ястребино-Омуртаг Красимир Неделчев коментира: "Заедно с "Вода за Омуртаг" доставихме от ПСПВ "Ястребино" до I-ви подем в града водни количества от 1200 куб/на денонощие, което е повече от необходимия обем вода за града, към сегашното състояние на вътрешна водопроводна мрежа (ВВМ). Ако ВВМ се оправи, тази вода ще е в излишък, при условие, че кипиловската система работи. Последната е жизнено необходима и на редица други населени места по пътя си". По думите му към момента са извършени тестове с около 15 литра вода в секунда. Загубите по трасето са в нормалните граници - между 2 и 5%.

Предстои да бъде разрешен и проблемът на селата Камбурово, Изворово и Илийно, които също страдат от безводие - по проект е предвидено водопроводът да мине покрай тях и да ги захрани.

Омуртаг още чака водата си след поредните пътни блокади

Омуртаг още чака водата си след поредните пътни блокади

БВИК Холдингът възобнови изпитването с вода на водопровода

"Благодаря на всички ощетени собственици на земя, през чиито площи се работи. Ще бъдат обезщетени. Не сме срещнали съпротива от никого, даже напротив, имаше собственици, които казваха - няма да ми плащате нищо, пускайте, само водата да стигне до Омуртаг", каза още Красимир Неделчев.

Той заяви също, че се предвижда изграждане на допълнителни нови съоръжения - шахти и въздушници, необходимостта от които е установена в процеса на работа, а благодарение на наличните такива постигнат желания резултат с практически нулеви водни загуби по трасето

"Внедрената преди 4 години във "ВиК" Търговище, най-съвременна технология IoT (Internet of Things) позволи за кратко време и с малко разходи на инженерния и работният състав да постигнат тези впечатляващи за град Омуртаг резултати. Тази технология използваща логери, датчици за контрол на налягане и разход и предаване на постъпилите данни в софтуерни платформи да се обработват автоматично и моментално, което позволява екипите да разполагат с актуална информация онлайн, за взимане на бързи адекватни решения", обясни Неделчев.

Жителите на Омуртаг блокираха пътя за Варна заради продължаващото безводие

Жителите на Омуртаг блокираха пътя за Варна заради продължаващото безводие

Завършването на водопровода е блокирано от институционални неуредици

От обединението "Вода за Омуртаг" изтъкват, че успешно проведените тестове показват, че водопроводът демонстрира завидна водоплътност и водопроводимост, опровергавайки доклад от март 2023 г., приет от областния управител на Търговище (сега - в оставка) Станимир Парашкевов.

"Оттук нататък, нещата са в ръцете на кмета Ешреф Ешрефов, който в експресни срокове (говоря наистина експресни срокове - дни) трябва да възстанови откраднатите при обир на обекта, от преди повече от две години - трансформатор, ел. кабели, разбити компютри и др.", коментира Магдалена Славова от неправителствената организация, участвала в работно-проучвателния процес. По думите й от гражданското обединение са в активна комуникация по въпроса с кмета от над 6 месеца, провели са три срещи, отправили са запитвания по Закона за достъп до обществена, но без резултат. "Иска ли кметът на Омуртаг да има вода", пита тя.

Сега се очаква регионалният министър Андрей Цеков да посочи юридическия път за уреждане на документалната част на проекта.