Строителят Николай Богов от Бургас сигнализира за спрян негов строеж след одобрен проект и издадено разрешително от общината за строеж.

В позицията си до медиите той обяснява казуса с построяването на жилищна сграда в имот до ОУ "Любен Каравелов".

Граждани са се обърнали към него с искане да построи жилищна сграда, като са му предоставили необходимите документи, че имотът е тяхна собственост. Предоставили му и издадена виза за проектиране от общината, даваща им право, след одобрение на проекта, да застроят терена.

Съгласно приетия от Община Бургас подробен устройствен план в имота се предвиждало да бъде изградена сграда, която от страната на училището да завършва с калканна стена, с оглед предвиденото в плана бъдещо изграждане на подобна сграда в двора на училището.

Богов обяснява, че през ноември миналата година е заградил имота с ограда, поставил е и всички нужни табели за строеж. Тогава никой не е възразил срещу строежа.

При започването му е установено, че част от оградата на училището е изградена вътре в парцела, без за това да има каквото и да и разрешение от собствениците на имота.

Бургазлии на протест заради строеж на жилищен блок в двора на училище

Бургазлии на протест заради строеж на жилищен блок в двора на училище

Според родителите няма достатъчно отстояние от учебното заведение

В тази връзка строителят обяснява, че в случая оградата е станала тяхна собственост и те са имали право да се разпореждат с нея както намерят за добре. Преди започване на строителството обаче са провели среща с директора на училището и на нея са се съгласили да демонтират оградата за тяхна сметка и да я възстановят до 15 юни, която я монтират по границата на парцела.

Два дни след започване на строежа родители са протестирали, че се затварят прозорците на сграда, пригодена за почасов учебен център, която съгласно предвижданията на подробния устройствен план трябвало да бъде прилепена към калкана на жилищната сграда.

По думите на Николай Богов е бил и несправедливо обвинен, че е навлязъл в територията на училището. Той отбелязва, че тези действия са били в резултат от сигнала до общината, подаден от директора на училището Анета Димова.

Поради тези протести, община Бургас му е забранила да строи и е поискала да се отчужди имота.

Според него най-големият абсурд в този казус е, че веднъж общината е одобрила всички строителни проекти, след това е дала разрешение за строеж, което не е оспорвано от РДНСК и е влязло в сила, а впоследствие е направила опит да си оттегли разрешението за строеж и там да не се строи.

Строителят обяснява още, че в момента се водят преговори с община Бургас и кмета Димитър Николов да бъде предоставен друг парцел.

Припомняме, че на 14 май бургазлии излязоха на протест заради строеж на жилищна сграда в двора на училище