Студентските представители на висшите училища в България изразяват категоричното си несъгласие с решението столичните квартали "Студентски град", "Малинова долина", "Дървеница" и "Витоша" да останат без топла вода за три месеца.

По думите им това ще лиши хиляди живущи студенти, докторанти, курсанти и специализанти от възможността да имат достъп до топлинна енергия за период от 60 календарни дни.

Те заявяват, че са наясно, че профилактики биват извършвани ежегодно, но срокът, в който живущите нямат достъп до топлоенергия, никога не е бил по-дълъг от 14 календарни дни.

Безпрецедентната ситуация ще постави хиляди учащи (между които и семейства с деца) не просто в неприемливи условия за живот, но и би представлявала риск за тяхното здраве в условията на епидемична обстановка, категорични са те.

Два месеца без топла вода в четири големи квартала на София

Два месеца без топла вода в четири големи квартала на София

От 15 юни до 15 август

Стидентските представители отбелязват още, че опасността от зараза с коронавируса няма изцяло да е отминала, макар, че краят на извънредната епидемична обстановка в страната ще бъде на 14 юни. Те подчертават, че поддържането на висока лична хигиена и редовното миене на ръце е един от основните фактори за предотвратяване на разпространението на заразата.

По думите им обявеното начало за извършване на цялостна реконструкция съвпада с началото на изпитната сесия за хиляди студенти. Домакинствата в кв. "Витоша", кв. "Малинова долина" и кв. "Дървеница" можели да разчитат на на други източници на топлоенергия (напр. електрически бойлери), но живущите в общежитията в кв."Студентски град" щели да бъдат изцяло лишени от нея за целия двумесечен период, тъй като не разполагали с такива. 

Столичани събират подписи против безобразно дълъг ремонт на Топлофикация

Столичани събират подписи против безобразно дълъг ремонт на Топлофикация

Столичани питат топлофикация как да се пазят от COVID- 19 при липса на топла вода

Към момента учащите вече са инициирали подписка срещу решението за прекъсване на доставката на топлинна енергия в кв."Студентски град", но също така са изказали и готовност да излязат на протест в случай, че исканията им не бъдат удовлетворени.

Поради тази причина представитетели на студентите настояват за незабавна отменя на взетото решение. Те очакват рехабилитацията да бъде отложена във времето и да бъдат предприети всички необходими мерки за предотвратяване на аварии. Те призовават и за широк диалог при вземането на други подобни решения.