На своя последен съвет за тази учебна година Академическият съвет на Софийския университет се обяви в защита на Природен парк "Странджа". На съвета бе приет призив към управниците на България.

В призива са казва, че Академическият съвет на Софийски университет „Св. Климент Охридски" е силно обезпокоен от случващото се с най-голямата защитена територия в България - Природен парк „Странджа". Тук има 5 резервата, сред които е и "Силкосия" - най-старият български резерват, припомнят от учебното заведение.

„Тук всяко кътче е сплав от природа, традиция, история и археология. Вместо гордост от стореното с българската природа и културно наследство трябва да изпитваме срам пред децата си и европейските си колеги. Съмнителни и користни интереси са на път да надделеят и да продължи унищожаването на националното ни природно и културно-историческо богатство", са казва в призива на университетските преподаватели.

От Академическия съвет настояват да се намери законосъобразно решение, което да е в полза на националните и общоевропейски интереси, да бъдат спрени и премахнати всички незаконни строежи на територията на Природен парк "Странджа", да бъде завършена процедурата по приемане на Плана за управление на Природен парк "Странджа" и българската държава да гарантира спазването на закона и опазването на дивата природа и нейното разумно използване в интерес на местните хора и всички българи

Преподавателите предлагат да се осигурят финансови възможности за засилване на проучвателната дейност по крайбрежието и във вътрешността на Странджа, за да се към създаване на археологически и историко-археологически резервати, които ще създадат възможности за туризма в този район.