В Съвета за електронни медии днес приключиха изслушванията за кандидатите за генерален директор на БНР, съобщи общественото радио.

Вчера пред СЕМ бяха изслушани концепциите на трима кандидати - Светослав Костов, Митко Димитров и Валерий Тодоров. Днес през съвета говориха и останалите двама кандидати - Даниела Манолова и сегашния директор Александър Велев.

СЕМ изслушва днес и утре кандидат–шефовете на БНР

СЕМ изслушва днес и утре кандидат–шефовете на БНР

Петима достигнаха до третия етап

Първа започна Манолова. Тя предложи радио дългосрочна стратегия към децата и с уникална нощна територия.

"Радио за бъдещите поколения означава радио на много и различни платформи. Така безнадеждно отдалечилата се младежка аудитория ние ще я намерим, като отидем на нейните платформи да предлагаме съдържание там, където е аудиторията. Епохата на дигиталните платформи, подкастинга и мобилните приложения е в апогея си. И ако през следващите мандати на управление на БНР този факт не стане главен фокус на дейностите и управлението му, се обричаме на неадекватна изолация, изтриваме се от картата на съвременното радио", посочи тя.

Велев посочи, че трябва да се предефинира мисията и ролята на общественото радио и да продължи дискусията за начините на неговото финансиране.

"Развитието на интернет присъствието на Националното радио - и социални мрежи, и уебсайт, и т.н., всичко това струва пари, така че това би трябвало да се предвиди оттук нататък в издръжката на обществените медии - на радиото и на телевизията. Направихме дискусия в началото на годината за проблемите в дигиталната ера и едно от нещата е именно допълнителното финансиране. Аз лично съм застъпник на модел, който да е обвързан с нарастването на БВП на страната", каза от своя страна Велев. Решението на Съвета за електронни медии се очаква утре.

На 28 юни става ясен новият шеф на БНР

На 28 юни става ясен новият шеф на БНР

Днес СЕМ стартира процедурата за избор на генерален директор