Светият синод призова християните да останат по домовете си.

На днешната среща с кризисния щаб бяха обсъдени редица въпроси относно богослужебния и молитвен живот у нас, както и необходимостта от създаване на организация за посрещането на Великден.

Светият Синод запозна представителите на кризисния щаб с предприетите до момента мерки, които са следните:

 1. Св. Синод благославя и подкрепя напълно усилията на държавните институции, насочени към запазване на живота и здравето на българския народ.
 2. Св. Синод призовава вярващите християни да останат по домовете си.
 3. Всички храмове в диоцеза на БПЦ-БП остават отворени и в тях ще се извършват определените за св. Четиридесетница богослужения и молитвени последования.
 4. Чинът на преподаване на св. Причастие остава непроменен. Свещенослужителите се задължават да преподават св.Причастие само на тези православни християни, които са се изповядали при тях и ги познават лично.
 5. Болни, които не могат да посетят храма, при желание за св. Причастие да бъдат причастявани със запасни св. Дарове, като за това се вземат съответните мерки от свещенослужителите, каквато е установената практика в Църквата.
 6. Да се използват дезинфектанти и да се поддържа лична хигиена, подовете на храмовете да се почистват периодично със съответните препарати, иконите да се забърсват, килими, пътеки и др. да бъдат отстранени от интериора на храмовете за по-лесна дезинфекция, местата за сядане да се дезинфекцират на няколко часа. Да се поставят напоени с дезинфектат стелки на входовете на храмовете, които да се поддържат влажни през цялото работно време.
 7. Църковнослужителите да използват лични предпазни средства (маски, ръкавици и дезинфектанти).
 8. Миряните, посещаващи храма, да ползват предпазни маски, както и да спазват регламентираното разстояние.
 9. Свещениците, които имат и най-малки признаци на здравословно неразположение, да се въздържат от богослужения, за което да уведомят епархийския си митрополит.
 10. Кръщенета и сватби да се извършват с ограничен брой хора, при пълно спазване на изискванията.
 11. Опело на покойник да се извършва на открито, на гроба на покойника, при присъствието само на най-близките.
 12. Св. Синод призовава клира и богохранимото паство да усилят своя духовен подвиг в покаяние, пост, молитва, бдение, изповед и съединяване с Тялото и Кръвта Христови.
 13. Св. Синод изразява благодарност и отправя молитви към всеподателя Бога за правителството, лекарите, медицинските сестри и работници, за всички останали обществени служители - полицаи, военни, служители в транспорта, магазинерите, всички които се излагат на риск, за да може ежедневния живот да се съхрани в рамките на възможното.

Патриарх Неофит изрази надежда, че с Божия помощ и с общи усилия кризата ще бъде бързо преодоляна.

Изнасят службите за Великден извън църквите

Изнасят службите за Великден извън църквите

Мутафчийски и Дончев на среща в Светия синод