Службите по време на Великденските празници ще бъдат извън храмовете.

Такава договореност са постигнали на среща в Светия синод шефът на Оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски и вицепремиерът Томислав Дончев.

За реда по време на службите на открито ще следи полицията, включително и за отстоянието между хората.

За самия начин на пропускане в храмовете ще следят свещениците. Там няма да се позволява струпване на голямо количество хора.

Лично Мутафчийски видял от репортажите на медиите, че се спазва дистанция при посещението в храмовете.

Големите служби ще се излъчват и по телевизията и онлайн, а самите свещеници ще призоват миряните да бъдат по-сдържани при посещение в храмовете и да спазват разстоянието.

Патриархът призова към отговорност и спазване на мерките срещу епидемията

Патриархът призова към отговорност и спазване на мерките срещу епидемията

Телефонна линия за подкрепа...

Нашите призиви да няма събиране на хора няма да отслабнат и ние смятаме, че огромна част от българите ще могат почувстват със сърцето си, макар и не във храмовете, това, което се случва в храмовете, отбеляза Мутафчийски.

Светият Синод ще излезе със специално съобщение и със специално обръщение кои служби ще бъдат извън храмовете. Вътре в самите храмове няма да има служби, увери генерал Мутафийски.

Светият синод призова християните да останат по домовете си, храмовете остават отворени

Светият синод призова християните да останат по домовете си, храмовете остават отворени

Сватби и кръщенета ще се извършват с ограничен брой хора

Той посочи и че имат разписани инструкции с оглед незаразяване на много хора и тяхното ограничаване - как ще бъде давано причастие и по начина. Църквата също е загрижена за своите служители да бъдат защитени с предпазни маски, ръкавици. Всички тези неща ще бъдат направени, допълни Мутафчийски.

По-късно на брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов благодари на Българския патриарх, владиците и Светия Синод за проявеното разбиране за мерките срещу коронавируса. Премиерът е убеден, че представителите на църквата са не само свети хора, но и с огромна интетелектуална енергия разбират всички правила чисто медицински.

Хем да си вървят религиозните празниците и хората да могат да си се помолят на Господ, но със стриктно са има спазване на всички хигиенни и карантинни условия - ще изнесат свещниците отвън и свещениците ще проповядват отвън. За това настоя премиерът.