Българският патриарх Неофит призова вярващите да бъдат отговорни към народа си, да спазват мерките срещу разпространението на коронавируса и да отправят молитви към Бога пред иконите в домовете си.

"Във време на изпитания, народът ни е застрашен от разширяващата се пандемия, когато болестта е близо до нас и виждаме страданието на човеците, всички сме призвани да бъдем отговорни към ближния, народа и Родината ни.

Ясно осъзнаваме, че сме в най-мистичното време на Църквата - светата Четиридесетница, дни наситени с покаяние и непрестанна молитва. Време за подготовка и очакване на Празника на празниците - Възкресението Христово!

С отеческа загриженост се обръщаме към вас, скъпи братя и сестри, да съобразим ежедневието си с всички изисквания на извънредното положение." - казва патриархът в своето обръщение.

Патриарх Неофит с молитва за изцерение от COVID-19 в 20 часа довечера

Патриарх Неофит с молитва за изцерение от COVID-19 в 20 часа довечера

Миряните да стоят у дома, призоваха от Св. Синод

Той призовава православните да изпълняват препоръките на Светия синод и на епархийските митрополити, да имат вяра и надежда за благополучния край на това тежко за народа ни изпитание.

"Вярата ни и Христовата любов, които горят в нас са щит, който ще ни предпази от предизвикателствата на деня. Да не униваме и въпреки трудностите да бъдем бодри и непрестанно да се молим! Да се въздържаме от всяко зло! Да не забравяме Христовата повеля: "В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света" (Йоан 16:33)." - казва още патриарх Неофит.

В напътствието си към вярващите той ги съветства да намерят смирение и покаяние в сърцата си.

"Останали в домовете си, пред домашната икона, притихнали с покайни сърца да отправим взор към Спасителя Христа с молитва за изцерение на болните, и подкрепа на нашите медици, правителството и воинството, и всички, които не пестят сили и средства в това усилно време, като се помолим:

"Господи Иисусе Христе, Боже наш, истински Лекарю на душите и телата, Който прояви толкова добротворство и направи здрави страдащи телесно и душевно люде, приеми благосклонно нашето моление. Боже, Чудотворче, със Своята мощна сила прогони убийствения вирус, който предизвиква страх, страдание и смърт. В тези дни на изпитание на вярата ни успокой тревогите и изцели заболелите. Господи, прекрати силата на болестта, младежите запази и вразуми. Заболелите и старите хора подкрепи и ги дари със здраве, спокойствие и бодрост по застъпничеството на нашата Владичица Пресвета Богородица, на преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец, на светите Безсребреници и Лечители Христови, и на всички светии". Амин.

Божията благодатна помощ да бъде с всички нас!

Бог да пази България!" - заключава българският патриарх.

Кризисният щаб иска среща със Светия Синод

Кризисният щаб иска среща със Светия Синод

Във връзка с провеждането на масовите събирания в православните храмове

Във връзка с трудностите, през които преминава народът ни заради пандемията от COVID-19, Софийска света митрополия открива телефонна линия за духовно-психологическа подкрепа, с благословението на патриарх Неофит.

На разположение на нуждаещите се са православни богослови-психолози всеки ден от 10:00 до 19:00 ч. Телефонът е +359 886 43 57 17.