Негово Светейшество патриарх Неофит ще отправи молитва в 20 часа тази вечер за изцерение от коронавируса (COVID-19).

Призоваваме миряните да останат по домовете си и да вземат дейно участие в молитвата на нашия патриарх, съобщиха от Светия Синод.

Тогава камбаните в Софийска и в Старозагорска епархия ще бият в продължение на 10 минути

Припомняме, вчера бе публикувана петиция под надслов: "Църквата няма как да спре да се моли". В нея се опровергава фалшивата новина, че в Неделя Кръстопреклонна българският духовен водач патриарх Неофит е участвал в неделната литургия на 22-ри март 2020 г., излъчена от БНТ2 от столичния храм "Въздвижение на Св. Кръст Господен".

"Този факт, може да бъде лесно проверен. От Патриаршеската катедрала беше излъчена св. Литургия на живо, както всяка неделя и проследена от хиляди вярващи", пише в текста на петицията.

Авторите й уточняват, че Светата Литургия не е срещу коронавируса, а е по повод Третата неделя от Великия пост - Неделя Кръстопоклонна, на която е определено да се изнася за поклонение Св. Кръст Господен.

От седмици Българската патриаршия включи в богослуженията си определени молитви към Бога, относно пандемията с COVID-19.

Като мярка на защита от коронавируса от БПЦ призоваха вярващите да останат по домовете си и да се молят заедно с молитвата "Отче Наш" всяка вечер, с което да се молят и за лекарите.

В дни на беди, болка и изпитания пред човечеството, Църквата не просто не се е затваряла в себе си, а напротив отваряла е широко своите порти и е изцелява хиляди, за което свидетелства историята. В тези моменти много хора са повярвали и откривали Бога и Църквата, напомнят авторите на петицията.

Петицията може да бъде открита на следния линк: https://www.peticiq.com/256719

Дядо Николай към властта: Отдаваме кесаревото, отдайте и вие Божието Богу

Дядо Николай към властта: Отдаваме кесаревото, отдайте и вие Божието Богу

Препоръката му е възрастните да не ходят временно в черквите