"Обръщам се с призив към светските власти: ние ви отдаваме кесаревото, отдайте и вие Божието Богу! Не издавайте разпореждания за насилствено затваряне на храмове! Отвореният храм е знак. Запечатаният от властта храм е знак. Бог вижда знаците! Нека внимаваме какви знаци Му изпращаме.". Това гласи призивът на пловдивския митрополит Николай, публикуван на страницата на пловдивската митрополия.

Повод за неговия призив е отворено писмо на граждани от 17 март 2020 г., които настояват решението на Българската православна църква да останат отворени храмовете да се преразгледа във връзка с разпространението на коронавируса у нас. Писмото бе адресирано до президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов, Националния оперативен щаб и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Припомняме, депутатът от НФСБ Валери Симеонов призова за строгост към църквата

Симеонов иска строгост към църквата в извънредната ситуация
Обновена

Симеонов иска строгост към църквата в извънредната ситуация

Защита и за бременните жени и въвеждане на полицейски час

"Извънредното положение засега е обявено до 13-ти април. Светлото Христово Възкресение ще посрещнем на 19-ти април. Нека със строг пост, усърдна молитва и със звъна на църковните камбани да измолим от Всеподателя милост и спасение за православния български народ, така че да можем да посрещнем Празника на празниците, като един телесно и духовно по-здрав и по-добър народ", пише пловдивският митрополит.

Той се позовава на думите от Библията: "Всичко, що поискате в молитва с вяра, ще получите." (Мат. 21:22) и "Каквото поискате от Отца в Мое име, ще го направя, за да се прослави Отец в Сина. Ако поискате нещо в Мое име, Аз ще го направя". (Ин. 14:13-14). 

Митрополит Гавриил: Коронавирусът е изпитание, няма да затваряме църкви

Митрополит Гавриил: Коронавирусът е изпитание, няма да затваряме църкви

Да се покаем за греховете си, призова той

С признанието, че разпространението на коронавируса е тежко изпитание митрополитът заявява, че Църквата не се страхува. В същото време дядо Николай признава, че това Божие допущение вероятно ни се дава за смирение. Трябва да се обръща повече внимание на децата и, че семейството - домашната църква, е най-висша ценност, че трябва да се намали консуматорството, че трябва да спре безумната гонитба на печалби, пише духовникът.

Според него се възражда солидарността, за която Църквата призоваваше. "Гордостта се смирява! Останалите грехове също отстъпват! Злото се трансформира в добро", смята той.

"В последните дни от много посоки се надигат призиви, че църквите трябва да бъдат затворени, за да се предотврати струпване на хора и разпространението на заразата. Призовава се да се спре Светата Евхаристия и да спре преподаването на Светото Причастие! Призивите като правило идват от хора, които не са стъпвали в църква, нямат понятие какво е Света Евхаристия и какво е Светото Причастие и мразят религиите по принцип", казва причината за позицията си дядо Николай.

Според него с искането да се затворят черквите, се използва здравето на хората, за да атакуват Църквата в духовната й същност. "Това ние не бива да позволяваме", смята той.

Според него, нужно е хората да не се струпват на едно място, каквито са препоръките на здравните власти по цял свят.

"Освобождавам всички верни на Църквата православни християни в Богодаруваната ми Пловдивска епархия от задължението да присъстват физически на обществените богослужения в храмовете за срока на обявеното в държавата извънредно положение. Но не мога да им отнема правото, ако те желаят, да присъстват и никой няма да бъде върнат. Защото, казва Христос: "който дохожда при Мене, няма да го изпъдя вън" (Ин.6:37). Mолбата ми е особено настойчива към нашите по-възрастни мирянки и миряни, да се въздържат да идват на църква, освен в случаи на крайна необходимост. А дошлите в храма да спазват установената от здравните власти дистанция един от друг.

Заявявам с цялата си убеденост, че Светото причастие - Тялото Христово и Кръвта Христова, не може да е заразно, и чрез него не може да се зарази никой човек. Но! Човек може да зарази човека. Нека не изкушаваме Господа! Свещеници, имащи и най-малки признаци на здравословно неразположение, да се въздържат от служение. Преподаването на светото Причастие да става с максимална осторожност, само на членове на съответната енория, след изповед, както повеляват Свещените канони, според същността на тайнството", пише митрополит Николай и призовава за усилена молитва.

"Моля ви, скъпи мои чада, молете се усърдно и от сърце, молете се по всяко време с думите: "Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилвай ни!". Като ви уверявам, че както аз, така и всички наши свещенослужители ще се молим за вас и вашите семейства", се казва в позицията на пловдивския митрополит.

Той е категоричен, че в Пловдивска епархия няма да бъде затворен нито един храм. От верните очакваме да се молят заедно с нас в домашната си църква вкъщи, се казва в позицията на пловдивския митрополит.

Междувременно по информация на БНР Българската екзархия в квартал "Шишли" в Истанбул временно спря религиозните обреди заради новия коронавирус. Отменени са дневните и вечерните служби в църквата "Свети Йоан Рилски" в екзархията. Отменени са и всички планирани инициативи на българската общност в Истанбул.

Желязната черква "Свети Стефан" на брега на Златния рог е затворена за посетители, съобщи председателят на църковното настоятелство на българската общност в мегаполиса Васил Лиязе. Ограничителните мерки са предвидени до началото на април 2020 г., но може и да бъдат удължени.