Обединени патриоти ще подкрепят на първо четене извънредния закон. Това стана ясно от изявлението на лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Той иска и църквата да вземе мерки срещу вируса и причастията да не се дават с една лъжица за всички миряни: "да не се правим, че тя е свещена." Ние сме в състояние на война с един невидим враг, изтъкна патриотът. 

Дядо Николай към властта: Отдаваме кесаревото, отдайте и вие Божието Богу

Дядо Николай към властта: Отдаваме кесаревото, отдайте и вие Божието Богу

Препоръката му е възрастните да не ходят временно в черквите

Симеонов иска мастните щабове да взимат решения за забрани за движението и с автомобили, както и евентуално за налагане на полицейски час.

Извънредните мерки според него трябва да важат и за бременните жени и за тези, които се подлагат на инвитро. Според него извънредното положение въвеждало извънредни мерки и в трудово-правните отношения. За пример той даде казус с бременна касиерка, единствен служител в магазина. Симеонов попита, ако я пуснел работодателят в отпуск какво ставало. В закона се предлага работодателят да е задължен да дава отпуск на бременни служителки, ако те го поискат.

Гешев усеща забавени реакции заради политически размисли

Гешев усеща забавени реакции заради политически размисли

Времето за политиканстване свърши, време е да се действа, призова той

Също така Валери Симеонов постави акцент върху това законът да е кратък и ясен.

Хасан Адемов предлага към мярката за бременните жени, които предлага властта, да се включат и служителите над 60 години, защото и те са уязвими. Затова според ДПС и те трябва да ползват задължително отпуск,ако поискат. Законът предлага, когато работата на предприятието или на част от него е преустановена при извънредно положение поради издадена заповед на компетентен държавен орган, но работниците и служителите не ползват платен годишен отпуск от работодателя, наетите лица да имат право на обезщетение. Размерът на обезщетението е 50 на сто от брутното трудово възнаграждение, но не по-малко от 75 на сто от минималната работна заплата, установена за страната. Обезщетението се дължи от работодателя на работника или служителя.

В случая, когато не е предоставен платен годишен отпуск при обявено извънредно положение и работодателят е преценил да прекрати работата на предприятието или на част от него, без да има забрана за извършване на такава дейност, наложена със заповед на държавен орган, работодателят е длъжен да изплати пълния размер на брутното трудово възнаграждение на наетото лице.

Депутатите искат да работят с маска, за да не се заразят един друг

Депутатите искат да работят с маска, за да не се заразят един друг

Да отпадне регистрацията с пръстови отпечатъци

Шефката на здравната комисия Даниела Дариткова иска да отпаднат предвидените санкции за медиците, заложени в закона за извънредното положение. Намираме се в необичайна извънредна ситуация, сподели тя. Трябва да бъдем особено отговорни, конструктивни и солидарни, заяви депутатката от ГЕРБ. В най-новата ни история за пръв път имаме обявено извънредно положение, смята Дариткова. В този момент категорично трябва да разчитаме на морала, съзнанието и високата отговорност на всички медици, категорична е тя.

БСП разбира сериозността на ситуацията, обяви лидерът на червените Корнелия Нинова. В закона има добри предложения, смята тя. Такова било ограничението за социална изолация и забрана на масовите мероприятия. Имало обаче и неприемливи текстове. Отговорността се прехвърля от държава към работниците и служителите. Солидарността липсва, недоволна е Нинова.

"Има ли България държавен резерв, какво има в държавния резерв, пита социалистката. Ще отворите ли държавният резерв", зададе въпрос Нинова към управляващите. Кога правителството на Борисов ще изпълни законът за държавните резерви, недоумява лидерът на социалистите. Отнемате права на работещи, недоволна е тя. В закона нямало мярка за подпомагане на бизнеса. Социалистката настоява за актуализация на бюджета. Тя иска данъчна ваканция и финансова инжекция за бизнеса.