Трябва да разберем, че сме в състояние на война за оцеляването на българските граждани. Колкото по-рано го разберем, толкова по-малко жертви ще дадем. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред Нова телевизия по повод вчерашното си сравнение на кризата с почти военно положение.

Той припомни, че се е обявил за радикални мерки, но поясни, че не може да дава препоръки на Кризисния щаб.

По негови думи работата на прокуратурата е в две направления - да контролира доколко различните държавни институции осъществяват това, което са длъжни да правят - в случая, да се грижат за здравето на хората, и да противодейства на престъпленията - спекула, мародерство и т.н.

Гешев посочи, че все още не разполага с обобщена статистика относно спекулата, но в цялата страна има масирани проверки, и то не само в аптеките, но и във всички фирми и офиси, където има данни за извършено престъпление.

Иван Гешев предупреди да се готвим за военно положение

Иван Гешев предупреди да се готвим за военно положение

Главният прокурор настоя за радикални мерки

"Времето ни изтича, трябва да се подготвим за най-негативните варианти. Ако искаш мир, готви се за война", заяви обвинител номер едно.

Той подчерта, че може да преминем през кризата само ако сме организирани като общество и сме отговорни към себе си и държавата.

Запитан дали днес ще има обединение в парламента при гласуването на закона, Гешев изрази мнение, че българската политическа класа мисли прекалено много за политическите последствия. По негови думи политиците ни си мислели, че се намираме в нормална ситуация, поради което реакцията в подготовката за предстоящата криза се забавя.

Призовавам правителството и парламента да реагират сега, тук и веднага, настоя главният прокурор. Този закон вчера не беше актуален, днес може вече да е безсмислен, допълни още той и напомни, че ситуацията се развива с часове.

Не сме в ситуация да си играем на опозиция-управляващи. Времето за политиканстване свърши, време е да се действа, и то трябва да се действа с дата вчера, защото днес почваме да закъсняваме, категоричен бе Гешев.

Мутафчийски: Рано е за оценка на резултата от мерките срещу коронавируса

Мутафчийски: Рано е за оценка на резултата от мерките срещу коронавируса

81 остава броят на установените към 18 март сутринта

Относно предвидените наказания за неспазване на мерките от гражданите той обясни, че държавата не може да разчита само на съвестта на всеки. Българската прокуратура е във военен режим още от миналия понеделник, проиграли сме и най-негативните варианти, увери главният прокурор.

Той отново подчерта, че трябва да се подготвим за най-лошото, но вместо това още сме се занимавали с дребнотемие.

"Продължават да се водят политически войни. Разберете, битката е за здравето на българските граждани, друга битка няма", настоя обвинител номер едно.

Гешев посочи, че вече има образувани дела срещу хора, разпространявали фалшиви новини, но по негови думи текстовете, които регламентират този вид престъпления, са морално остарели и по същество не действат. Трябва да се прецизират, наказанията в момента са смешни и не всички случаи попадат в обхвата на регламентираната престъпна дейност, обясни той.

"Усещам, че има едно забавяне в реакцията на държавните органи, дължащо се на мислене за политическите последствия. Забравете за тях, мислете за здравето на гражданите", призова в заключение Гешев.

БСП поиска да не плащаме ток, вода и парно

БСП поиска да не плащаме ток, вода и парно

Партията предложи мерки след извънредно заседание