Таксиметрови шофьори се събраха на протест пред Столична община днес. Те настояват да се въведе минимална цена за превоз на пътници. Исканията им са тя да бъде 1 лев на километър през деня и 1,14 през нощта. Сега средно плащаме съответно 0,79 лв. и 0,90 лв. стотинки.

Таксиджии искат минимална цена за превоз на пътници

Таксиджии искат минимална цена за превоз на пътници

Тя трябва да бъде 1 лев на километър през деня и 1,14 през нощта

Сегашните тарифи са прекалено ниски по мнението на Спас Атанасов от Камарата на таксиметрови водачи и превозвачи. "Фирмите, за да спечелят, предлагат по-ниска цена, тази цена е под себестойност и таксито и колата са на загуба", заяви той.

Таксиджиите протестират, че четири години "никой не благоволи" да приеме минимална цена за превоз.

Таксиметровите шофьори смятат, че кметът на София, Йорданка Фандъкова е извършила престъпление, защото не е установена минимална цена на километър. "Това е представител на държавата, на държавната институция. И тя каза, че нямало да изпълни закона", изказа на мегафона протестиращ.

Снимка 330263

Източник: БГНЕС

Той се обърна към колегите си с "всички вие платихте 850 лв. за това да имате право да работите в столична община". Сметката им била безподобна, твърдят протестиращи.

Според таксиметровите шофьори условията, в които работят са робски. "Ненормалното е ние да сме роби. Искаме да работим нормално в хубава работна среда. Искаме да имаме право на почивка и на отпуска", заяви протестиращ.

Таксиметровите шофьори се оплакват още, че през декември трябва да вадят разрешителни за следващата година и плащат 850 лв. патентен данък. Така се създава дефицит на коли между 15 и 20% през празничния месец.

В столичния общински съвет недоволстват от цени на вода, билетчета и таксита

В столичния общински съвет недоволстват от цени на вода, билетчета и таксита

Искането за повишаване на тарифата на такситата в София е необосновано

Експертен анализ за определяне на максималната и минималната тарифа е поръчан от Столичния общински съвет. "Не можем просто да се доверим на някакви твърдения, че тази или онази цена е справедлива - това трябва да бъде направено със съответната финансова обосновка от специалисти", обясни Емен Герджиков, председател на Столичен общински съвет.

В края на януари трябва да бъде взето решение дали ще се въведе минимална цена за такситата и ще се промени ли максималната цена в София.