Столична община предвижда инвестиции в размер на 100 хиляди лева за възстановяването на осветлението в парка в „Студентски град”, което е ангажимент на общината.

Това стана ясно по време на среща дискусия, организирана от студенти на тема „Осветлението в жк. „Студентски град”.

Кметът Фандъкова призна за съществуващия проблем с осветлението, но подчерта, че това е една малка част от проблемите на района. Ангажимент на Столична община са единствено улиците и булевардите, както и паркът в района. Фандъкова уточни, че ще бъде възстановена стара осветителна мрежа и ще се разчита на конвенционална енергия.

По време на дискусията със студентите, столичният кмет обясни, че осветлението в парка в район „Студентски” е било обновено преди осем години, а колегите й от „Зелени системи” имат отговорността да възстановят осветлението отново през тази година.

Фандъкова посочи, че основните проблеми на Студентски град все още се отнасят до собствеността и припомни, че има създадена работна група към Областния управител, която има за цел установяването на собствеността.

„Столична община отговаря за улиците и булевардите. Осветлението в така наречените междублокови пространства или подходите и алеите към общежитията, е ангажимент на собственика, тоест на държавата.Те се стопанисват от различните университети. Това е осветление, изграждано отдавна, когато са строени общежитията и постепенно то се е амортизирало и спряло да работи. Ние започнахме програма за цялостна реконструкция на улици и булеварди в цяла София и разбира се в Студентски град”, обясни Фандъкова.

Миналата година били инвестирани сериозни средства в цялостна реконструкция на улиците проф. „Иван Странски”, проф. „Александър Фол”, ул. „Иван Багрянов”, ул. „Харалампи Попйорданов”. Кметът обеща през тази година програмата да продължи с изграждането на осветлението в на ул. „Атанас Манчев” и ул. „Храбър Попов”.

„За миналата година инвестициите на Столична община в уличната мрежа и осветлението са в размер на 2,4 млн. лв”, посочи Фандъкова.

Тя информира, че за пръв път са монтирани и 15 камери за видеонаблюдение. Данните от тях постъпват в Центъра за видеонаблюдение на Столична община и в районното полицейско управление, а инвестицията на Столична община е в размер на 120 хил. лв.

По отношение на поискания кабинет за спешна помощ от страна на студентите, Фандъкова заяви, че има готов кабинет, но няма екип, който да поеме обслужването на района. „Кабинетът в Студентска поликлиника е готов и обособен, проблемът там е, че няма екипи”.

Фандъкова припомни, че идеята за развитието на Студентски град е заложена в приетия още през 2010 г. Подробен устройствен план, който се обжалва от редица собственици на частни имоти. В него е заложено развитието на 11 студентски кампуса със системи за достъп, осветление, места за паркиране.

Кметът Фандъкова пожела успех на районния кмет Димитър Дилчев - който също присъства на дискусията, с изграждането на първия такъв кампус за района на Техническия университет и блоковете 1,2,3,4.

Тя похвали Химико-технологичния университет за нулево задължение към Столична Община, както и Лесотехническия университет, Колежът по телекомуникации, които също са отлични платци. По думите й средствата Столична община разходва за инвестиции.

Калина Христова от Инициативен комитет на студентските съвети представи проучване на осветеността на Студентски град и заяви готовността на студентите да се борят, за да излезе Студентски град на светло.

Студентите са провели проучване посредством анкета, в която са участвали 1760 студенти – всички те са живеещи или обучаващи се в Студентски град.

95% от анкетираните смятат, че осветеността ще доведе до по-безопасна среда. На 45% от анкетираните им се налага да преминават през тъмните части, а 70% избират по-светъл маршрут, други 15% дори и да искат да изберат по-светъл маршрут, отговарят, че няма такъв.

Инициативата за по-добра осветеност на Студентски град се подкрепя от 5386 души.

Теренно проучване на 1475 осветителни тела пък показва, че 718 е общият брой на неработещите или 48,7%. От тях счупени са само 12 броя – имаме тела, които са в добро състояние – но това, което трябва да се случи е тяхното възстановяване. За 667 осветителни тела не достигат оптималната осветеност за една лампа – те трябва да бъдат заменени с по-ефективни.