Близо половин година неделният пазар в Кубрат е затворен със заповед на кмета на общината. Много търговци от региона недоволстват, че не могат да посещават най-голямото тържище в Североизточна България и така губят голяма част от приходите си. Поради тази причина те излизат на протест, съобщи БНТ.

На мястото до март са се събирали над 500 търговци. Това е и най-големият неделен пазар за всякакви вещи и предмети, който се намира тук. Идват дори търговци от Румъния, а в неделните дни се събират по 2000-3000 души. Сега този пазар не съществува и не е ясно докога.

"Нашите претенции са да оспорваме мотивите на кмета, които той изтъква, че се съобразява с мерките за COVID-19. Ние питаме: в цяла България и в цяла Европа има COVID-19 и не се знае до кога ще продължи. Ние трябва да работим с условията на COVID-19", заяви София Иванова - търговец и един от организаторите на протеста.

Кметът на община Кубрат Алкин Неби заяви, че отварянето на пазара не е само негово решение.

"Това е решение на Кризисния щаб, в който влизат РЗИ, ХЕИ, пожарна, полиция. От община Кубрат имаме 860 карантинирани от март, само с 6 случая на COVID, които са излекувани. Може би е една от малкото общини, в която нямаме коронавирус. Кризисният щаб заседава и според заповедта на министъра на здравеопазването - осигуряване на вход-изход, осигуряване на метър и половина дистанция, дезинфектанти - ние това не можем да го постигнем на неделния пазар. Затова сме взели решение да работи само кооперативният пазар всекидневно", обясни кметът.

Хората са подготвили подписка от всички търговци - 70-80 души, работещи на пазара. Те са съгласни и с по-строги мерки, но пазарът да заработи.