Държавата търси терен в Хасковска област с цел откриване на резервна полщадка за палатков бежански лагер с капацитет от 1500 души. Това съобщи областният управител на Хасково Минко Ангелов, цитиран от "Монитор".

Идеята в бивши гранични застави да бъдат настанявани бежанци, за която се заговори след бежанските бунтове в Харманли вече е задействана. МВР е спечелило проектите за финансиране за изграждане на временни бежански центрове край Ямбол и в област Хасково.

Там ще бъдат настанявани бежанци за срок от 4 месеца. Финансирането за изграждането на центрове в Ямбол и Хасково е осигурено от Европейската комисия, която отпуска общо 12 млн. лева.

"Това са временни бази, които ще работят само в случай на кризисна ситуация", допълни Ангелов. Тепърва ще се преценява кой от военните имоти ще е най-подходящ. Категорично трябва да бъде близо до границата и извън населено място. Така е по проект, а и аз лично ще настоявам за тези условия, за да се минимализират възможностите за конфликти и недоволство сред местните, подчерта той.

Междувременно е започнало изграждането на ограда с височина 5 метра около бежанския център в село Пъстрогор край Свиленград. Идеята е този център да бъде трансформиран от отворен в затворен тип, като всички проблеми бежанци от Харманли ще бъдат преместени в него. В Харманли пък трябва да останат само семействата от чужденци, които не създават и могат да имат свободен режим.