Приключват хидрогеоложките проучвания на терена край Своге, където Министерството на околната среда и водите предлага да се извозват балите със софийските отпадъци, докато се построи завод за боклука.

По думите на министър Джевдет Чакъров данните към момента показват, че площадката е подходяща за складиране на отпадъци, предаде БНР.

Освен в Пловдив и Карлово, припомни министърът, като алтернатива на запълващите се софийски площадки, правителството разглежда и терени в Своге и Перник.

И местоположението, и капацитетът на терена край Своге са подходящи за съхранение на балите с боклук. Чаръков допълни, че единственият проблем е, че липсва 2-километрова отсечка от пътя до площадката, който трябва да бъде построен.

Министърът обаче е категоричен, че вариантите Своге и Перник, заедно с идеите балите да се извозват до Карлово и Пловдив, са само временно решение на проблема.

Чакъров допълни, че до месец ведомството ще е готово с предложение за подходяща технология за завод за третиране на отпадъците в София.

За да не се допуска ситуацията от столицата и в други градове, министерството ще следи свободния капацитет и експлоатацията на всички регионални депа за твърди битови отпадъци.

Джевдет Чакъров даде една седмица срок на общините в Пазарджишка област да се договорят къде ще е новото сметище. министър Чакъров предупреди, че ако до крайния срок не бъде постигнато съгласие между общинските съвети, средствата ще бъдат пренасочени към друг проект.