В околната среда се извършват поредица от реформи през последните осем месеца.

Това каза на семинар за журналисти министърът на околната среда и водите Нона Караджова, цитирана от БиТиВи. Така тя отговори на политическите критики, че новото правителство не прави необходимите реформи.

Най-тежката реформа, която подхващаме е тази във водния сектор и тя ще изисква обединението на всички институции и политически партии, каза министър Караджова.

По думите й водните съоръжения са в плачевно състояние. Има политическа воля от страна на министерствата на околната среда и водите, на земеделието и храните, на регионалното развитие и благоустройството, на икономиката, енергетиката и туризма и на финансите за провеждането на тази реформа, посочи Караджова.

По думите й предвижданата стратегия за управление на водния сектор ще бъде широко обсъдена преди да бъде внесена в пленарната зала. Тя предвижда създаването на четири публични компании, които да управляват съоръженията във водния сектор - пречиствателни станции, канализационна система, магистрални водопроводи, както и язовирите.

В момента тяхната собственост е разпокъсана между различни държавни ведомства и компании.

Междувременно заместник-министърът на околната среда Евдокия Манева, съобщи, че екоминистерството ще предложи планът за управление на природен парк Странджа да се преработи. Това ще стане на заседанието на Висшия експертен екологичен съвет през май, предаде БНР.

В плана няма да се посочат какви обекти могат да се изграждат. Така ще се премахне предвиденото в момента строителство на различни обекти, като например шест водноелектрически централи.