Тези хора не мислят доброто на Българската православна църква (БПЦ). Едно начало за опит за отнемане на други църкви на Българската православна църква, което е много опасно. Не бива да се допуска.

Така коментира съдебния спор между Църквата и Културно-историческо дружество "Будител" за собствеността на храм-паметник „Св. Александър Невски” митрополит Гавриил Ловчански в ефира на Нова телевизия.

Дружеството иска "Александър Невски" да стане всенародна собственост.

Припомняме, вчера десетки духовници организираха религиозни мероприятия преди заседанието на Върховния административен съд (ВАС) по казуса с храма.

Храм-паметник „Св. Александър Невски” е символ на Българската православна църква, на нейната автокефалия, на нейната независимост, освен това, тези господа, които са подали жалба, те могат утре да започнат да подават и за други църкви, ако спечелят делото. Въпросът е много сериозен, предупреди Гавриил Ловчански.

Според него вчерашните действия на духовниците не са били протест, а подкрепа за храма, тъй като е собственост на Църквата.

То не беше протест, беше подкрепа на осветения преди 100 години храм, който принадлежи на Българската православна църква (БПЦ), изтъкна митрополитът.

Оспорва се собствеността, защото Църквата няма нотариален акт, тъй като в миналото не е било съществено, но в наше време, за да кандидатстваме за европейски средства, документацията трябва да бъде изрядна, продължи Гавриил Ловчански.

Имахме два варианта, за да получим нотариален акт – по давност на владението, тъй като ние го владеем повече от 100 г., какъвто е срокът 10 години, а другият вариант беше този, който избра временното правителство - първо да направят храма публична държавна собственост, след това на 1 октомври 2014 година той да стане частна държавна собственост и същият ден той беше предаден като безвъзмездна собственост на Българската църква. Винаги сме били собственици, но с решението на Министерски съвет и по документи ние ще търсим огромни средства за реставрация на храма, категоричен е митрополитът.

По думите на Гавриил Ловчански храм-паметник „Св. Александър Невски” винаги е бил всенародна собственост, но юридически може да се усложнят нещата, ако бъде взето решение срещу Църквата.

Арбитражният съд може ли да стане собственик на ядрен реактор, не може, защото няма компетентността. Собственик е Църквата, защото една служба си има канонически и догматически правила, които могат да ги използват само богослови, подчерта духовникът.

Той каза още, че храмът представлява България по целия свят, но са необходими огромни средства за реставрацията му.

Светият синод е взел решение за съставяне на комисия от компетентни специалисти, които да разгледат внимателно, да проучат внимателно храма, за да кажат кои са най-неотложните ремонтни дейности, изтъкна митрополитът и добави, че за реставрацията му ще са необходими десетки милиони лева.

По отношение на миграцията Гавриил Ловчански предупреди, че една малка България не може да си позволи да приема стотици хиляди бедни имигранти.

Това ще промени нашата национална карта, демографското състояние, можем да помагаме на хора в нужда, но не и България да бъде изтрита от картата на света, убеден е той.