Три институции мислят дали енергийните прахчета са опасни и ли не. Агенцията по безопасност на храните, Министерството на здравеопазването и Комисията за защита на потребителите (КЗП), работят съвместно за оценка на общата безопасност и допустимостта им на пазара.

БАБХ отбелязва, че Продуктите "Sniff Bull Energy Dust" и "Wildkraut energy sniff", предлагани чрез онлайн платформите energysniff.bg и sniffbull.bg, не могат да бъдат класифицирани като храни по смисъла на законодателството в областта на храните. Причината за това е, че те се приемат чрез вдишване и не попадат в храносмилателната система.

От агенцията поясняват, че информацията, представена на тези сайтове, съдържа твърдения, които могат да въведат потребителите в заблуждение относно това, че продуктите притежават свойства на храна, хранителна добавка или енергийна напитка (напр. "без захар", "веган", "природни съставки" и др.). Съгласно Закона за храните, търговските обекти и сайтовете, които предлагат храни, са задължени да бъдат регистрирани в съответните регистри на БАБХ. Посочените онлайн платформи обаче не са регистрирани в базата данни на Агенцията.

От министерството на здравеопазването съобщават, че енергийни продукти, които се приемат чрез вдишване през носа не са разрешени от ведомството. От МЗ подчертават, че в случая се касае за нови продукти, с нестандартен начин на употреба, неясна законова квалификация и съставки, създаващи потенциален риск за здравето при прекомерна употреба. Според министерството така представената информация е подвеждаща за потребителите, тъй като в сайтовете на въпросните продукти се посочва, че те не съдържат характерни за храните съставки (глутен, захар), че са веган или че са еквивалент на енергийни напитки.

ВМРО даде певицата Диона на прокуратурата заради рекламен клип

ВМРО даде певицата Диона на прокуратурата заради рекламен клип

Според патриотите в клипа изпълнителката внушава употребата на наркотични вещества