Усещането за корупция в община Троян е силно. За това сигнализира бизнесменът Красимир Христов, собственик и управител на малък цех за производство на маси и столове с 20 работници.

Всичко започнало, когато той закупил преди години имот в село Добродан, община Троян. Тогава около неговия имот нямало почти нищо построено. До мястото стигали няколко пътя. Впоследствие обаче имотите около Христов се разпродали заедно с пътищата, до които се стигало до цеха на Христов. Останал само 1 път, който бил широк 4 метра и по него имало 90-градусов завой. Това ограничило достъпа на техника до цеха, което наложило превозните средства да преминават през съседен имот. По едно време обаче собственикът започнал да усеща и натиск -останалите собственици на имоти "решиха, че могат да ме доведат до фалит, като ми затворят пътя и купят цеха ми на безценица".

Христов се обърнал към общината, която е длъжна да осигури път, но от там отказали, защото път имало, въпреки че по него не можел да влезе нито тир със суровина или продукция, нито пожарна, например. Така в продължение на 2 години производителят претоварвал стока от цеха чак в центъра на селото и обратно.

Тогава общината решила да възложи изработването на подробен устройствен план (ПУП), за което била пусната обществена поръчка към външни фирми, така че да няма пристрастия. Проектът се появил след година и половина. Следвало планът да се одобри от експертния общински съвет, но това не станало, защото трябвало да се отчуждят около 500 квадратни метра терен на единия от съседите на Христов. Земята щяла да се компенсира от друг край на имота.

"Но това е недопустимо според мнението на някои общинари, въпреки че няма никакво нарушение на закона. Това е недопустимо, защото на човека, от когото трябва да се извърши отчуждение, е човек на властта и за него законите не важат. Това е недопустимо, защото както самият той казва "купил съм когото трябва, сега ще купя цялото село и накрая ще го прекръстя на Александрово" (същият се казва Александър)", пише Христов.

Христов не съобщава цялото име на въпросния Александър. Справка на news.bg показва, че става въпрос за Александър Данчев Петров, което впоследствие се потвърди и от сигналите и жалбите, които Христов любезно предостави.

Така на експертния съвет в общината бил поставен за обсъждане не планът, изготвен от независима фирма, за който общината е платила, а коригиран такъв, който бил разработен спрямо нечии интереси. Според първия план общината в Троян можела да реши проблема с пътя, без да похарчи и стотинка, планът можел и да се осъществи веднага. Другият, вече преработен план, изисквал инвестиция от около 50 000 лева и още няколко години за проектиране.

Според Христов във втория проект за ПУП имало "заложени капани, които могат да спрат реализацията".

"Например в обществената поръчка е заложено да се изгради път с ширина 2х3,5метра + 2 тротоара по 1,5 метра и в краен случай път с ширина 2х3,5 метра + 1 тротоар от 2 метра. Вместо това се предлага да се изградят подсилени алеи широки 4,5 метра. Господа експерти! Как се движат тирове по алеи? Освен това на всеки що-годе правно грамотен човек е ясно, че дори да се одобри този ПУП, то той ще падне в съда, ако се обжалва, защото противоречи на заданието в обществената поръчка. Или може би точно това е целта, да се загубят още няколко години в процедури и дела, докато фалирам", пише гневно Христов, допълвайки, че новият план предвиждал изместване на цялото трасе от съществуващия в момента държавен път, така че да не се закача незаконна сграда насред пътя, изградена от въпросния влиятелен съсед Александър.

По думите му всичко това се правило, за да се угоди на един единствен човек, преследващ по всякакъв начин целите си. От общината пък му съдействали.

Писмо с такова съдържание Христов е изпратил до кмета на Троян, председателя на общинския съвет в общината, до всички съветници, до Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), както и до "Антикорупционния фонд", но всичките му жалби останали без резултат.

По думите на Христов с тези си действия експертният съвет към общината е нарушил собствените си възлагания за обществена поръчка.

Христов не свършва дотук - освен че експертите не сложили на масата правилния ПУП, а незнайно къде и как преработен такъв, те не виждали и множеството незаконно изградени сгради и постройки в съседство. Те си затваряли очите дори за изграден стоманобетонен мост, а впоследствие дори опитали да го узаконят чрез устройствения план.

За news.bg Христов разкри и друга схема. Пред време той подал сигнал до общината за незаконно изградена постройка в парцел в съседство - стоманена конструкция. От общината поискали доказателства, при което Христов намерил документи от старите собственици на имота, доказващи, че там сграда не е имало. Тогава общината се съгласява и издава заповед за събаряне. До събаряне обаче не се стига, както Христов разказва. Той разбира на сесия на общинския съвет, че по документи сградата е била съборена, след което общинарите са издали разрешително за нов строеж на същото място, и даже одобрили и проект, с което незаконната сграда била узаконена. Христов е категоричен - сградата не е бутана. По думите му всеки човек от селото може да потвърди това. Нещо повече на обекта на Христов има видеонаблюдение, в обхвата на което попада и незаконната постройка. "Имам записи за 7-8 месеца назад. Нищо не е бутано", заяви той.

На 3 април, обектът бил проверен и от служители на регионалните дирекции за национален строителен контрол (ДНСК) във Враца и Ловеч. Проверката установила, че всичко е законно.

Снимка 416180

Източник: Красимир Христов

На 3 април, сряда, обектът бил проверен и от служители на регионалните дирекции за национален строителен контрол (ДНСК) във Враца и Ловеч. Проверката установила, че всичко е законно.

"Положението е трагично. ДНСК играят с общината. Нямам думи. Попитах в общината кога е станало всичко това, кога е издадено разрешителното за строеж, кога е одобрен проектът. От там ми казаха да си намеря адвокат и да задам въпросите си по установения ред. Пълно безумие. Аз направо не мога да повярвам в кой свят живеем", шокиран е бизнесменът.

Снимка 416183

Източник: Красимир Христов

На въпрос дали е завеждал дело по казусите за ПУП и за фиктивно съборената и после препостроена сграда Христов обясни, че все още не е сезирал съдебната власт, защото се надявал, че "ситуацията ще се оправи по нормалния начин". След всички тези драми бизнесменът вече е на друго мнение.

Христов задава въпроси:
Това наистина ли се случва?
До кога законите в България ще се прилагат според човека?
До кога някой хора ще бъдат облагодетелствани, а други дискриминирани?

"Дано някога получа отговор на тези въпроси", завършва Христов.

С екипа на news.bg се свърза и г-н Александър Петров. Той е категоричен, че твърденията на Христов не отговарят на истината. Христов сам издигнал постройка, която затворила пътя до неговия цех, както се изрази Петров.
"Аз имам няколко имота в района и всичко е абсолютно легално. Това са пълни глупости. Бизнесът на този човек е изцяло в сивия сектор, докато аз плащам хиляди за данъци", заяви Петров и допълни, че обмисля да завде дело срещу Христов за обиди по негов адрес.

Впоследствие с news.bg се свърза и братът на г-н Александър Петров - Петко Петров, който също е пряко засегнат от казуса, понеже също притежава земя в района. 
"Значи правили са ни десетки проверки от къде ли не - Ловеч, Враца, София. Никога не сме имали и едно нарушение. Всички ли са корумпирани", попита Петко Петров. 

Очаквайте отговорите и на двамата в news.bg.

Към 5 април екипът на news.bg изпрати запитване по казуса и до Община Троян - до кмета на общината Донка Михайлова, до зам.-кмета по строителството инж. Бистра Чолакова, както и до главния архитект на общината Боян Кръстев.

News.bg дава право на отговор на всички представители на институции и лица, които по един или друг начин са засегнати в настоящата публикация.