След месеци на подготовка и очакване, град Раковски ще посрещне папа Франциск на 6 май. Там Светият отец ще отслужи литургия, ще даде първо причастие на деца в църквата в кв. "Генерал Николаево" и ще се срещне с вярващи в храма в "Секирово". За литургията, хорът в църквата "Пресвето Сърце Исусово" е подготвил специална изненада за папата, предаде БНТ.

В църковния хор има учителки, медицински сестри, цветари, електротехник... И нито един професионален музикант. Но всички са се врекли със сърцата си на хора. Очакват цяла седмица репетицията в събота и неделната служба в храма "Пресвето Сърце Исусово" в кв. "Генерал Николаево". Сега ще имат щастието да пеят на папа Франциск.

"За литургията, която папа Франциск ще отслужи в тази църква ние подготвяме една специална изненада за него - решихме по-голямата част от песните да бъдат с български народни инструменти." - споделя Янко Павлов, ръководител на хора.

Той е поканил свои приятели от ансамбъл "Тракия", които са приели идеята с радост и вълнение.

"Тази идея ми хрумна, понеже от по-старите хора знам, че преди 40-50 години традиционни български, католически песни са изпълнявани точно с народните ни инструменти. И оттам дойде моята идея за тази специална литургия аз да поканя Темелко, който свири на кавал, Николай, който свири на гъдулка и Ивелин, който свири на тамбура, да вземат участие в тази света служба." - разказва Янко.

На 6 май първо причастие от папата ще получат над 100 деца от Раковски, заедно с още много свои връстници от цяла България. Те очакват този ден с най-голямо вълнение. Подготвяли са се две години. По пътя към християнството ръка им подава сестра Елка от манастира на сестрите-францисканки "Св. Елисавета".

"Също ние с вълнение, с трепет, с радост очакваме тази среща. Това за нас е една голяма благодат - да имаме Светия отец в България, защото неговата личност говори много. От това, което той проповядва по света, ние виждаме, че го и живее." - казва сестра Елка.

Заедно с нея деца нарисуваха рисунки на тема "Мир на земята" - като мотото на посещението на папа Франциск. Те ще са част от украсата при идването на Светия отец.