Българската православна църква отбелязва на 21 ноември Въведение Богородично. Празникът е смятан и за Ден на християнското семейство и християнската младеж и заради това църквата препоръчва на родителите да заведат децата си в храма. Според народните предания, днес се гадае какво ще бъде времето през цялата година.

На 21 ноември християнският свят отбелязва празника Въведение Богородично. С решение на Светия Синод на Българската православна църква от 1929 г. у нас празникът се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж.

Първоначалният замисъл е бил това да е ден за християнизиране, за общение с Христа и Църквата Му. Преди време денят бил неучебен и започвал със Света Литургия, на която учениците се причастявали. В Константинополската църква празникът е въведен през VІІ век от патриарх Терасий, а в Римокатолическата църква - от папа Григорий Единайсети през 1374 г.

 

Според Светото писание на този ден на 3-годишна възраст Божията Майка била въведена в Йерусалимския храм от родителите си Св. Йоаким и Анна. Пресветата Дева била поставена на първото стъпало пред храмовия вход и за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого тя изкачила свободно 15-те стъпала и се спряла на най-горното. А първосвещеник Захария, бащата на св. Иоан Кръстител, по внушение от Светия Дух въвел Дева Мария в Светая Светих, където иначе влизал само веднъж в годината първосвещеникът.

Според преданието Богородица била обречена от родителите си на Бога още преди рождението си.

Веднъж въведена в Светая Светих, Божията Майка се възпитавала в любов към Бога и достигнала такова съвършенство в добродетелите, че била удостоена да стане Богородица, тоест самата тя да бъде пречист дом за Божието Слово, въплътило се и станало Човек.

На Въведение Богородично Българската православна църква е избрала празника за Ден на християнското семейство. Църквата препоръчва родителите да водят децата си на богослужение, да им разказват за вярата и библейските събития и така да ги възпитават в християнски дух.

По това какво е времето на днешния ден народът гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево - зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.