Историческата църква "Св. Неделя" в Батак, където по време на Априлското въстание са избити обявените за светци 1842 души, отново ще стане действащ храм, съобщи БНР.

През 1880 г. по решение на останалите живи след клането черквата е била обявена за паметник костница. Богослужение не е извършвано след събитията от 1876 г.

В храма костница, който е и музей, нищо няма да бъде променяно. Църквата няма да се зографисва, няма да бъдат поставян и икони, допълва www.dveri.bg.  

В нея ще бъде поставена единствено осветената от патриарх Максим икона нa новомъчениците от Батак, която ще пристигне в града на 16 май.

Очаква се в посрещането й да участват 50 християнски митрополити, които ще отслужат литургия за новите светци.

Костите на избитите батачани вече ще бъдат третирани като мощи, обясни кметът Петър Паунов. Те ще бъдат извадени от сегашната вкопана в земята костница и след като бъдат почистени, ще се положат в позлатен саркофаг в средата на черквата. Той вече е поръчан за изработка от Пловдивския митрополит Николай.

По негова идея в продължение на година в "Св. Неделя" всеки ден ще се отслужва литургия за баташките светци. Владиката е съобщил на кмета, че в Пловдивската епархия има над 300 свещеници и ако трябва, всеки един от тях ще бъде включен в служенето.

Литургиите няма да пречат на посещенията на туристи в храма и на работата на музейните работници. Сега Историческият музей в Батак, към който е и храмът костница, е сред петте най-посещавани у нас.

Подобно нещо - 1842 човека да бъдат канонизирани за светци, не се е случвало в нашата държава. Тук е мястото да цитирам митрополит Николай, който казва, че Батак ще се превърне в новия Ерусалим, сподели кметът Петър Паунов.