Царската гара в Казичене продължава да се руши.

Междувременно от Министерството на културата, Столична община и областната администрация на София си прехвърлят топката за това чия трябва да е отговорността за състоянието, съответно за ремонта на сградата.

За това пиша от Гражданската инициатива "За обществен и релсов транспорт", откъдето настояват "да се сложи край на това безхаберие".

От инициативата цитират решение на Софийската градска прокуратура, с което е отказано да бъде образувано производство за унищожително бездействие на институциите по казуса с културна ценност.

Снимка 424158

Източник: Гражданската инициатива "За обществен и релсов транспорт"

"Интересното в случая е, че в прокурорското решение е описано, че вероятно е налице престъпление, но няма кой да бъде обвинен за него: "от наказателно правна гледна точка ако сградата се разглежда като културна ценност, то по принцип нейното умишлено унищожаване или повреждане би могло да е престъпление по чл. 278 Б ал. 1 от НК." "Въпросната сграда изобщо не принадлежи на физическо лице и съответно няма как такова евентуално деяние да е съставомерно. Сградата не се поддържа от средата 50-те години на 20 век. В хода на проверката не е установено сградата да е била възложена за стопанисване и управление на конкретно физическо или юридическо лице", пишат от организацията.

Междувременно от Министерството на културата са изпратили писмо до "За обществен и релсов транспорт" с копие до областния управител на София Николай Пехливанов, в което пише, че на основание на чл. 25, ал. 1 от ЗДС, "поддържането и ремонтите на имотите държавна собственост се извършват от ведомствата, на които са предоставени, а когато не са предоставени за управление по установения ред - на областните управители".

От ведомството обобщават, че собствениците на сгради, които са недвижими културни ценности, подлежат на административнонаказателна отговорност, ако не се грижат за тяхното опазване.

Според прокуратурата актът за държавна собственост на сградата е съставен на Районен народен съвет "9-ти септември", правоприемник на който според кмета на Казичене се явява Столична община. В последствие обаче поземленият имот, но без сградата, е предоставен с нов акт на НКЖИ през 2002.

Гражданската инициатива допълва, че през юни 2016 година тогавашният директор на ДП НКЖИ Милчо Ламбрев е поискал съставянето на нов акт от областния управител на София град, като в него вече да бъдат зачислени и намиращите се там сгради, сред които е и царската гара.

"След сигнала до прокуратурата от 8 ноември 2017 г., на 5 декември 2017 г. от областна управа София град връщат писмо до прокуратурата, че е изготвен проект на нов акт за публична държавна собственост. Такъв акт обаче, и към днешна дата - месец май 2019 г. - няма информация да е съставен", пишат още от инициативата.

През месец март тази година от bTV отправили въпрос към областния управител за стопанисването на сградата. От администрацията обаче отново прехвърлили топката на Столична община и Министерството на културата.

"Гражданите ще обжалват решението на прокуратурата, защото искаме институциите да се задействат и да спасят гарата, тъй като имат всички управленски механизми и правомощия за това", категорични са от "За обществен и релсов транспорт".

Снимка 424160

Източник: Гражданската инициатива "За обществен и релсов транспорт"