По повод началото на лятната ваканция на децата, Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) започва информационна акция за безопасност. Инициативата е част от кампанията "ЖП релсите не са място за игра и снимки".

Целта е да се привлече вниманието на подрастващите, както и да се повиши бдителността и отговорността им по време на техните игри и забавления през предстоящите ваканционни дни в районите на железопътната инфраструктура.

Шест деца за 2 години са пострадали от волтова дъга

Шест деца за 2 години са пострадали от волтова дъга

Приятелите на 14-годишното момче, обгоряло във Варна, се разбягали

Припомняме, за последните 2 години 6 деца са станали жертва на волтова дъга, докато са играли върху вагони и локомотиви в опит да си направя селфи. Последният случай беше от края на месец април, когато 14-годишно момче пострада в локомотивното депо във Варна след опит за селфи. Момчето беше с 65% изгаряния по тялото.

От НКЖИ посочиха, че за втора поредна година ще бъдат разпространени 3 000 информационни брошури, насочени към децата. 

Снимка 296731

Източник: Национална компания "Железопътна инфраструктура"

Разработените в края на 2015 г. от НКЖИ информационни листовки имат за цел и превенция на превърналото се в мода сред тийнейджърите явление "селфи на опасни места".

Инициативата се осъществява под егидата на Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, съвместно с Омбудсмана на Република България, Министерството на вътрешните работи, БДЖ и други институции, имащи отношение към случаите на поразени от волтова дъга деца, вследствие неправомерно пребиваване в жп участъци.