Нарастващата агресията между деца и между ученици е проекция на агресията в обществото ни и възпитанието на родителите на децата, алармира Синдикат "Образование" в изявление, носещо името "Училището - поле на агресия и нетолерантност".

Изявлението изразява позицията, че училището трайно се превръща в инкубатор за генериране на агресия и липса на толерантност. Според синдикатите вековната традиция, повеляваща семейството да възпитава и да изгражда у децата ценностна система на почит, уважение, търпение, смиреност и съпричастност, вече не съществува.

"Днешните родители би трябвало задължително да възпитават в толерантност, уважение, дълг и социална чувствителност и да не оставят отговорността и задължението за това на българското училище", споделят синдикатите. Според тях ролята на училището е да образова и възпитава чрез уроците и учебните дисциплини, а на учителите - да формират граждани чрез знанието и професионализма си. Останалото е работа на семейството.

Като примери за покачващата се агресия в подрастващите синдикатите посочват случая от 52 ОУ - София, където "дете беше изритано жестоко от друго дете и е последвала смърт, макар и официално да не е посочена връзка с това действие". Друг случай е този от неделя, 9 април, когато беше прострелян ученик от "Иван Вазов" - гр. Пловдив.

Съдят момчето, простреляло свой познат в главата

Съдят момчето, простреляло свой познат в главата

Пострадалият е без опасност за живота

"И тук основаната роля и задача е на семейството, на родителите, които имат задължението и отговорността да отгледат достойни и истински човеци", допълват синдикатите. Те призовават българските родители "да престанат с кампанията срещу учителите и директора от 52 ОУ - София, защото вината за трагичния инцидент категорично не е на педагогическия персонал".

Учителката и директорът на училището са виновни, убедени родителите на Габи

Учителката и директорът на училището са виновни, убедени родителите на Габи

Детето почина след ритник в корема от съученик

Според синдикатите действията само влошават и задълбочават ситуацията, докато агресията продължава да се покачва между децата. "Фронтовата линия би трябвало да бъде всички срещу апатията и насилието във всичките му форми".

В изявлението си синдикатите призовават и Министерството на образованието да преработи пакетът от мерки за превенция на агресията в образователните институции, защото те не са съгласувани с учителите и директорите. Синдикатите обрекоха на провал и всички бъдещи мерки на МОН, които не бъдат съгласувани с тях.

В една такава стратегия задължително трябва да присъстват задължения и отговорности, които да са насочени към родителите за доброто възпитание на децата.

Припомняме, че Синдикат "Образование" предлага да се въведе оценка "Възпитание". Тази оценка присъства по различен начин в много образователни системи и трябва да бъде прилагана при формиране на бала след основно образование, както и при кандидатстване във ВУЗ, настояват синдикатите.