Починалото след ритник в корема дете е могло да уведоми родителите си за случилото се. Това е позицията на директора на 52-ро училище Данко Калапиш. В открито писмо, той обясни, че няма практика учителите в училището да известяват на момента родителите на учениците, които са се спречкали по някакъв начин.

"В писмото на родителите, адресирано до министъра, ясно е описана диагнозата тумор на левия бъбрек! Моля тази диагноза да бъде оповестена като Починалото дете е могло да каже на родителите си за ритника, твърди директорътсъобщена от родителите", пише директорът.

В писмото на родителите се казва, че: "На нас ни е известна съдебно-медицинската експертиза и фактът, че в нея пише, че Габи е страдала от тумор на левия бъбрек. Няма да засягаме въпроса дали вярваме в тази диагноза или не. Но всички ние вярваме, че дори с такава диагноза, ако не се беше случил фаталният инцидент, Габи щеше да има шанс да се лекува и да оздравее. Този шанс, обаче, й беше отнет".

МОН привлича родителите в мерките при агресивно дете

МОН привлича родителите в мерките при агресивно дете

17 млн. лева са нужни за психолог във всяко училище

Припомняме, преди месец 11-годишно момиче почина часове след като бе ритнато в корема от свой съученик.

Повод за откритото писмо на директора Калапиш е писмото от семейството, в което се твърди, че учителите и директорът не са уведомили лекарите, че часове преди детето да припадне, е било ритнато от съученик.

"Лично аз в присъствието на колегата Йоланта Маркова - старши учител в група за целодневно обучение, уведомих майката на Габриела, че през деня е имало сблъсък между нея и другото дете. Категорично не мога да приема твърдението на родителите, че съм искал да покрия случая, за да не стане скандал.
Докато чакат линейката, колегата Надя Царева-Мартинова - старши учител в начален етап, също казва на майката задължително да уведоми лекарския екип в Пирогов, че е имало ритник в корема. По това време аз съм бил до близкия филиал на 20-о ДКЦ", пише Данко Калапиш.

"В деня на инцидента никой от училищното ръководство и учителите не се е обадил на родителите на Габи, за да ги уведомят нито за станалия инцидент, нито за крайно влошилото се състояние на момиченцето", се казва в писмо от семейството до министъра на образованието Николай Денков.

Директорът обяснява, че не е инициирал подписка в своя защита. Подписката е инициирана от членове на Обществения съвет и други родители след писмото, което родителите на Габриела прочетоха на родителска среща. Текстът й е качен на сайта на училището от 20 март 2017 година.

Директорът обяснява, че на родителската среща от 30 март 2017 година е уточнено съставяне на писмо до омбудсмана с искане да се изнесе експертизата с причината за смъртта. Изказано бе твърдението, че нито учителката, нито директорът са известили родителите за това, че Габриела е била ритната в корема.

След разговор на Габриела с г-жа Блъскова момичето е поискало единствено да бъде преместено далеч от ученика, който я е ритнал. Детето разполага с мобилен телефон и е можело да уведоми само родителите си за случилото се.

"Няма практика учителите в училището да известяват на момента родителите на учениците, които са се спречкали по някакъв начин. Лично аз в присъствието на колегата Йоланта Маркова - старши учител в група за целодневно обучение, уведомих майката на Габриела, че през деня е имало сблъсък между нея и другото дете. Категорично не мога да приема твърдението на родителите, че съм искал да покрия случая, за да не стане скандал", пише директорът.

Майката на починалото дете го е чакала пред училището
Обновена

Майката на починалото дете го е чакала пред училището

Инцидентът е в столичното 52-ро училище

В писмото на директора се оспорва твърдението, че детето, което е ритнало Габриела, е имало подобни случаи преди. "Има един-единствен случай на устен сигнал до мен за разпра между момчето и друг ученик. Според информацията, която имам, проблемът е разрешен по мирен път със съдействието на родителите на двете деца", пише директорът на училището.

Според неговото писмо, малко преди да припадне Габи е говорила с майка си, но не е споменала за инцидента. Малката е казала, че ще остане да си играе и за това родителят не бърза да прибере детето си. "Това чух от майката на детето след пристигането ми в Пирогов", пише директорът.

В писмото на родителите пише: "Не знаем с какви мотиви инцидентът е до последно укриван от училището, но всички, без да сме лекари, от обща култура знаем, че навреме дадената информация за случилото се с пациента може да спаси живот и обратното - когато лекарите не знаят какво се е случило, те губят ценно време да търсят причината и това може да струва живота на пациента".

Според директора, от училището три пъти са казали на майката, че с детето й е имало инцидент. Първите два са преди малката да изпадне в клинична смърт.

"Ние настояваме да изискате обяснения от присъствалите в училището през онзи фатален следобед учители относно това защо не са съобщили своевременно на родителите и на Бърза помощ за станалия инцидент и да предприемете необходимите мерки срещу този или тези учители, които са знаели и са могли да кажат на родителите на Габи и на лекарския екип за нанесения на Габи ритник, но не са го направили", се казва в писмото от семейството.

"Едно невинно дете си отиде, а поведение на учителите като гореописаното остана без последствия. Кой човек с елементарна съвест може да си замълчи и да не потърси отговорност. Ние не можем", пишат близките на починалото дете.