До 120 дни се удължава срокът, за който един работник може да бъде наеман по силата на трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа с продължителност от един ден, съобщават от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ИА ГИТ).

Преди промените в Кодекса на труда работниците можеха да бъдат наемани чрез т.нар. еднодневни договори до не повече от 90 дни за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн.

Данните показват, че в по-голямата си част еднодневните договори се използват за отглеждане на лозя, череши, маслодайна роза, ягоди и пипер, посочват още от Агенцията и допълват, че сериозно облекчение за наетите с еднодневни трудови договори е, че те запазват правото си на социално подпомагане и обезщетения за безработица.

Облекчения са предвидени и за земеделските стопани и тютюнопроизводителите, които нямат задължение да регистрират този вид договори в Националната агенция за приходите, да оформят трудови книжки и др.

От ИА ГИТ отбелязват, че законосъобразното наемане на работници е от полза както за работещите, които не губят трудови и осигурителни права, така и за работодателите, тъй като за тях няма риск да бъдат санкционирани за използване на недеклариран труд и посочват, че Агенцията има специален софтуер, който позволява на земеделските стопани да заявяват образците на еднодневни трудови договори онлайн, по всяко време, дори в извънработното за администрацията. Софтуерът е надграден по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

От началото на 2024 година ИА ГИТ е предоставила 188 889 бр. образци на еднодневни трудови договори на 1532 земеделски стопани. Най-много от тях са предоставени в областите Стара Загора (38 894 бр.), Пазарджик (36 793 бр.), Хасково (19 516 бр.) и Монтана (11 752 бр.).

Извършените проверки до юли месец в икономическа дейност "Растениевъдство и животновъдство" са 2307 бр. Установени са 7781 бр. нарушения, от които 4772 бр. са свързани със здравословните и безопасни условия на труд, а 2995 бр. се отнасят до трудовите правоотношения. Случаите на наети без трудов договор са 152.

Работодател, който използва недеклариран труд, подлежи на санкция от минимум 1500 лв. Това нарушение е и основание за отстраняване от участие в процедури за обществени поръчки за срок от 3 години.

Всеки четвърти работещ без трудов договор - в хотелиерство и ресторантьорство

Всеки четвърти работещ без трудов договор - в хотелиерство и ресторантьорство

От началото на годината в сектора са установени 451 души без трудов договор