Близо ¼ от установените случаи на работа без трудов договор са в хотелиерството и ресторантьорството. Това сочат данни на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".

За периода януари - юли тази година са установени 451 души, работещи без трудов договор в двете икономически дейности. Това е 24% от всички 1914 случая.

Заради риска от използването на недеклариран труд във всичките му проявления - от възникването на трудовите правоотношения през заплащането на труда, работното време, отпуските и др., Инспекцията по труда осъществява целогодишен контрол в тези дейности. През активния туристически сезон се организират и инспекционни кампании в летните и зимните курорти.

От началото на годината в хотелиерството и ресторантьорството са извършени 3713 проверки, при които са установени 18 372 нарушения. От тях свързани с осъществяване на трудовите правоотношения са 10 503, а със здравословните и безопасни условия на труд - 7658.

Върховният касационен съд разтълкува кога и как се прекратява трудов договор

Върховният касационен съд разтълкува кога и как се прекратява трудов договор

Променени нормативни условия могат да са причина

Инспекцията по труда напомня, че писменият трудов договор с ясно посочени условия на труд и заплащане в него защитава в най-пълна степен правата на работещите. Писмено договорената заплата е от значение за осигурителния доход, върху който се изчисляват обезщетенията в случай на временна неработоспособност, майчинство, безработица, а в дългосрочен план и пенсията.

При всеки установен случай на работа без трудов договор Инспекцията по труда налага санкция от 1500 до 15 000 лв. Тези нарушения са и основание за отстраняване на работодателя от участие в процедури за обществени поръчки. Всеки работник или служител може да провери с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от Националната агенция за приходите, дали трудовият му договор е регистриран и какъв е реалният доход, върху който го осигурява работодателят.

Инспекцията напомня на работниците и служителите, че могат да проверят каква е вероятността полаганият от тях труд или част от него да е недеклариран чрез разработения специален софтуер. Той представлява въпросник, който оценява риска от недеклариран труд в различните му направления - работа без трудов договор или при фиктивни условия, нерегламентирани плащания, застрашени ли са животът и здравето на работещите и др.

Повече българи работят на трудов договор през 2023 г.

Повече българи работят на трудов договор през 2023 г.

Общият им брой достига 2.31 млн.