Утре на оперативно заседание на МС екоминистърът Джевдет Чакъров ще внесе варианти на заповед за продължаване забраните за извършване на инвестиционна дейност в „Иракли - Емине".

Това съобщи зам.министърът на околната среда и водите Йордан Дардов, след като група еколози внесоха индивидуални искания към  министерството да им бъде предоставена заповедта за забрана на строителството в „Иракли - Емине" или за удължаване на срока на действащата.

Срокът на заповедта, която сега е в сила, изтича на 4 август и еколозите се опасяват, че няма своевременно той да бъда удължен или да бъде издадена нова заповед.

Според зам. министър Дардов исканията на еколозите донякъде са излишни. Той коментира, че колкото повече заявления пускат природозащитниците по въпроса, толкова повече министерството ще бъде затруднено технически и е твърде вероятно докато бъде отговорено на еколозите, решението на проблема да излезе в Държавен вестник.

Това, което утре ще бъде предприето от Правителството, е преди изтичането на сегашната заповед и се надяваме да няма луфт във времето с новата заповед, каза Дардов.

Според началника на отдел „Защитени територии" в МОСВ Михаил Михайлов по-добре е проблемът да бъде решен чрез издаване на нова заповед за забрана на строителството, а не чрез удължаване на срока на действие на сегашната.

Той поясни, че сега действащата заповед е издадена на основание на Закона за защитените територии преди уточняването на Натура 2000.
Ако се издаде нова заповед за забрана на инвестиционна дейност в защитените територии, това ще бъде на основание на Закона за биологичното разнообразие, който предвижда в Натура-местата, където има опасност от увреждане на природата, да се въведат забрани за 2 години.

Според Михайлов възможно е утре да се дискутира и срокът за забраната.

На утрешното заседание на правителството се очаква да бъде приета Наредба за извършване на специфични оценки в защитените зони Натура 2000 и се очаква документът да влезе в сила много скоро.

Според поясненията на зам.министъра наредбата ще важи за всички зони, включително и отложените за включване в Натура 2000.