Срокът за електронното преброяването на населението на страната се удължава до края на септември - стана ясно след приключване на правителственото заседание днес. Новината съобщи Антон Кутев, говорител на служебния кабинет.

Масово граждани подават сигнали, че не могат да извършат преброяването заради хакерски атаки към сайта, както и че не могат да се свържат с телефоните, за да дадат кода си. Вчера имаше заявка и от НСИ с около седмица да бъде удължено преброяването на населението по електронен път.

Първоначално, то трябваше да приключи на 17 септември.

Припомняме, кампанията по Преброяване 2021 започна с фалстарт, като още първия ден бе съобщено, че системата е блокирана заради хакерски атаки. На следващия втори ден отново системата бе спряна.

Близо 39 000 души са потърсили съвет на телефоните за преброяването

Близо 39 000 души са потърсили съвет на телефоните за преброяването

Около 840 000 души са се преброили към момента

"Направихме нашето предложение за удължаването, но то трябва да бъде взето от министър-председателя и Министерския съвет. Очакванията са, че ще бъде продължено до 24 септември", обясни председателят на НСИ Сергей Цветарски.

НСИ откри помощен център за граждани и преброители.

По-късно от МС съобщиха, че правителството е направило промени в Решение № 61 от 21 януари 2021 г., според което хората можеха да се преброяват електронно от 7 до 17 септември.

Промяната се налага, тъй като в първите дни от процеса информационният сайт, през който се влиза в системата, беше атакуван нееднократно с огромен зловреден трафик. Въпреки че няма опасение за проникване и източване на данни, това затрудни изключително достъпа до електронната карта.

НСИ и ГДБОП: Теч на данни от Преброяване 2021 няма и не може да има

НСИ и ГДБОП: Теч на данни от Преброяване 2021 няма и не може да има

Преброителите на НСИ щели да минават в удобно за гражданите време - в диапазона от 8 до 20 часа

Към настоящия момент системата е стабилна, осигурена е необходимата защита и капацитет за извършване на регистрации и преброяване на населението.

Удължаването на срока за онлайн преброяването ще осигури възможност всички желаещи да попълнят картата онлайн и предвид променящата се епидемиологична обстановка да ограничат контакта си с преброителите.

Този контакт с преброителите остава валиден, макар и да се разбра, че идентификационните кодове ще се записват на бланка, оставена в кооперацията.

Ковачева до НСИ: Граждани питат защо е-преброяването не е докрай електронно

Ковачева до НСИ: Граждани питат защо е-преброяването не е докрай електронно

Оплакванията са заради начина, по който се осъществява процеса