Одобрени са Насоки за правомощията на контролните органи за опазване на дюните и националните паркове.

Целта на документа е да улесни бързото и ефективно проследяване на всеки конкретен случай на нарушения, свързани с дюните по Черноморието и в националните паркове.

При разработването му са отразени правните норми в действащото национално законодателство.

Министерството на околната среда посочва, че насоките обобщават правомощията на различните контролни органи, свързани с опазването на дюните по Черноморското крайбрежие и националните паркове. Административно-наказателната дейност на отделните контролни органи обхваща установяването на нарушения, като незаконна сеч, навлизане с моторни превозни средства в националните паркове извън разрешените места, бракониерство, нарушаване на целостта на дюните и т.н.

МОСВ води люта битка за опазването на дюните

МОСВ води люта битка за опазването на дюните

Защитата на Черноморието няма да се реши с един закон или един акт

Дадени са насоки кои компетентни органи могат да упражнят своите контролни функции в зависимост от характера на нарушението - министърът на туризма, министърът на вътрешните работи, директорите на регионалните инспекции по околната среда и водите, директорите на басейновите дирекции, директорите на националните паркове, областните управители, кметовете на общините и др. Посочени са и случаите, в които административните органи извършват съвместни контролни проверки и взаимодействието им при установяване на административните нарушения.

Чрез Насоките за правомощията на контролните органи в областта на околната среда обществеността бързо ще може да се насочи кой контролен орган да сезира при подаване на сигнали.

Анализът спомага и за рамкирането на условия за развитие на икономиката в хармония с околната среда - както с превантивна цел, така и за регулиране на антропогенното влияние върху природата.

Нов закон въвежда допълнителна защита на дюните

Нов закон въвежда допълнителна защита на дюните

Регионалната комисия го обсъжда на второ четене