Документалната рубрика "Умно село", която години наред бе запазена марка на Българската национална телевизия, се пренася в телевизия Bulgaria ON AIR. От 19 юли портретите на български интелектуалци, артисти, музиканти - хората на духа, ще бъдат рисувани в ефира на тази телевизия.

Филмовият критик проф. Божидар Манов определя поредицата "Умно село" като своеобразен документален летопис на съвременната българска култура.

"Важно е, че във вашия ефир ще продължи да съществува "Умно село". Това е 20-годишна биография, своеoбразен документален летопис на съвременната българската култура, и то персонифициран. Това са десетки предавания, документални портрети на писатели, музиканти, но и на хора от средите на научната и академичната общност", каза кинокритикът. 

Освен анализатор на документалната поредица, той е бил и неин герой. Поредицата "Умно село" е и спомен за легендарни актьори и режисьори като Георги Калоянчев, Стефан Данаилов, Крикор Азарян, както и за съвременните пазители на хуманитаристиката като Цочо Бояджиев. Авторите на поредицата "Умно село" обикновено рисуват портрети на смислени и дълбоки хора, без ненужната суета, смята Манов. Според него предаването е своеобразен Златен фонд на българската култура.

"Чувството за хумор, иронията и най-вече самоиронията, това е най-ценното, защото дава гаранция, че този човек не е просто говорител, а той е изразител на дълбоко премислени иманентни стойности на битието, на същността, на смисъла", допълни проф. Манов.