68% от българите заявяват, че се боят или че даже много се боят, че може те или семействата им да се заразят с коронавируса. 29% твърдят, че не се боят или даже никак не се боят. 3% се затрудняват да отговорят. Уплахата се увеличила в началото на извънредното положение, но засега е спряла своя ръст.

Това показват данните от последното проучване на "Галъп интернешънъл".

56% продължават да намират заплахата за преувеличена. 39% са на различното мнение или дори на диаметрално противоположното. Българите остават сред обществата, които донякъде се съмняват в заплахата - на фона на света.

Според проучването общо 75% са по-скоро съгласни или напълно съгласни, че българското правителство се справя добре в ситуацията с коронавируса. 24% са по-скоро или напълно несъгласни.

Снимка 476213

Източник: "Галъп интернешънъл"

Оценката за правителството остава силно положителна. Тя се повиши с взетите мерки през март, след което се установи трайно на нивата над 70% в различните ресори дори и над 80% - когато става дума за щаба.

Оценката за министър-председателя също остава висока - 68%. През останалото време рейтингът на Борисов е бил двойно по-нисък, отчитат от "Галъп".

Според изследването леко намалява делът на готовите да се разделят с част от правата си в името на борбата с коронавируса - на фона на обратна тенденция в много други страни.

Общо 73% сега са по-скоро съгласни или напълно съгласни да жертват права, а 24% са несъгласни или съвсем несъгласни. 3% не могат да преценят.

Снимка 476214

Източник: "Галъп интернешънъл"

Делът на готовите да жертват права остава висок, но намалява от седмици насам - преди извънредното положение делът на съгласните беше 83%, преди седмица пък вече беше 78%.