Неспазване на закона по повод на гражданските инициативи, виждат от сдружението „Правосъдие за всеки”.

Адвокат Петромир Кънчев смята, че има законови пречки за истинско гражданско участие в избори и друг политически живот в страната. Създавал се комфорт за политиците.

Велислав Величков припомни акцентът в идеите на организацията за съдебна реформа. На 2 декември миналата година е внесена тяхната подписка в парламента. Искали среща с председателя на НС Цецка Цачева. Смятали, че за нея ще е интерес.

Нямало такава среща. Подписката им отишла директно в правна комисия. В законодателния орган започнали да се случват странни неща по подписката им, според Величков.

Той се опасява, че всички граждански инициативи са обречени. В момента има 15 граждански инициативи. Една е внесена в МС. 13 се отнасят до местни инициативи. Стъпквали се инициативите, отнасящи се до правата ни.

От „Правосъдие за всеки” директно обвиняват председателя на правната комисия Данаил Кирилов, че спирал инициативите. Те вече смятат да сезират омбудсмана, президента, както и представителството на ЕП в София.

НС отказвал да изпълнява закона за гражданското участие. Законодателните пречки пред гражданските инициативи датирали от времето на Искра Фидосова, припомниха юристите.

Към днешна дата врагове на гражданските инициативи били освен Кирилов, но и Емил Димитров - Ревизоро, и Четин Казак, които смятали, че законодателят щял да бъде затрупан от всякакви инициативи, зад които застават 50-ина души.

Оказва се, че спънка пред гражданите е, че те нямат защита пред актовете на парламента. Ако НС откаже да изпълнява законите, гражданите нямало към кого да се обърнат.

Само една инициатива е минала през пленарна зала - за мораториум върху разпореждане с имотите на НСА. Всички други бивали спирани от правната парламентарна комисия.